Belastingdienst treft maatregelen om privacylek te dichten

maandag 18 juli 2016 Leestijd: 1 min.

Belastingdienst_Amsterdam_3_1 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 18 juli 2016 Leestijd: 1 min.

De problemen waarbij vreemden van elkaar alle privacygevoelige informatie kunnen inzien via de site van de Belastingdienst lijken opgelost. Althans als de maatregelen die de Belastingdienst heeft bedacht om het privacylek te dichten afdoende zijn. In ons dossier Digitaal Doolhof kregen we meer dan honderd tips van mensen die namen, Burgerservicenummers en inkomensgegevens van wildvreemden konden inzien, omdat ze onterecht aan iemand gekoppeld waren als toeslagpartner. Dat overkwam ook tipgevers Ingrid en Juliet. Naar aanleiding van ons dossier en onze uitzending wilde de PvdA opheldering hierover van het ministerie van Financiën.

In eerste instantie was staatssecretaris Wiebes van Financiën niet echt te porren voor een oplossing. Sterker nog, hij wekte in februari tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer de indruk dat het een onoplosbaar probleem is. ‘Het is niet helemaal te voorkomen dat er af en toe iemand is die gegevens te zien krijgt die volstrekt niet voor hem bestemd zijn.’

De Autoriteit Persoonsgegevens beoordeelde de problemen met de privégegevens als ‘onaanvaardbaar’. De privacywaakhond accepteerde niet dat Wiebes geen oplossing had en gaf de Belastingdienst tot halverwege 2016 om orde op zaken te stellen. ‘Maar in de zomer moet het echt goed zijn en anders zit het er dik in dat wij maatregelen gaan nemen,’ zegt vicevoorzitter Wilbert Tomesen onze uitzending. De instantie kan sinds januari maatregelen opleggen, zoals een dwangsom of boetes.

Omdat inmiddels de helft van het jaar er op zit, bellen we nog maar eens met de autoriteit. Is er inmiddels orde op zaken gesteld? ‘De Belastingdienst heeft maatregelen aangekondigd en wij bekijken of die toereikend zijn om de privacy nu wel te waarborgen,' aldus een woordvoerder van de autoriteit Persoonsgegevens. Na de zomer kan de privacywaakhond ons vertellen of de maatregelen toereikend zijn en of eventuele vervolgstappen nodig zijn.

Wij houden het in de gaten. We hebben ook aan de Belastingdienst gevraagd welke maatregelen er bedacht zijn en of die inmiddels al doorgevoerd zijn. Een woordvoerder laat weten dat er eind augustus een gesprek gepland staat met de autoriteit. Tot die tijd willen ze verder niks kwijt over eventuele maatregelen.

Ook problemen met de Belastingdienst als het gaat om je privacy? Meld het ons via tip insturen!

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Digitaal doolhof
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek