Belastingdienst stort Ingrid in grote financiële problemen door computerfout

donderdag 14 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Ingrid Orsel /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 14 januari 2016 Leestijd: 1 min.

‘Ik heb niets fout gedaan’, zegt Ingrid Orsel. Zij raakte de afgelopen twee jaar enorm in de problemen omdat de Belastingdienst het maar niet voor elkaar krijgt om een fout in het systeem te wijzigen. Ingrid doet haar verhaal voor ons dossier Digitaal Doolhof waarin we onderzoeken tegen welke problemen mensen aanlopen als er fouten in de overheidssystemen sluipen.

Het probleem van Ingrid ontstaat als ze gaat verhuizen. Niet lang na de verhuizing komt ze er achter dat er nog oud-bewoners op het adres ingeschreven staan. Nadat ze dit laat onderzoeken en aanpassen door de gemeente Veendam, hoopt ze ook dat de Belastingdienst de fout herstelt. Maar dat gebeurt niet. Sterker nog, Ingrid wordt als toeslagpartner gekoppeld aan één van de vorige bewoners en daardoor heeft ze volgens de Belastingdienst geen recht meer op huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget.

Ingrid is al ruim anderhalf jaar bezig om de Belastingdienst ertoe te bewegen de problemen op te lossen. Hoewel de dienst erkent dat ze feitelijk helemaal geen toeslagpartner heeft, blijft het een chaos aan toeslagen. Sommige maanden krijgt ze niets, soms een deel, maar nooit het bedrag waar ze recht op heeft. De ene keer lijkt de toeslagpartner weg te zijn, maar een maand later popt hij weer op in de computersystemen van de Belastingdienst.

Slapeloze nachten

‘Ik heb er slapeloze nachten van’, vertelt Ingrid. De problemen lopen zo hoog op dat ze bang is dat ze uit huis gezet wordt omdat ze inmiddels enorm achter loopt met het betalen van de rekeningen.

Ingrid heeft talloze keren gebeld en vele brieven geschreven om uit de problemen te komen. Maar zelf haar advocaat heeft haar niet kunnen helpen. Door onze tussenkomst is de Nationale Ombudsman inmiddels bereid om Ingrid de helpende hand te bieden.

Help bij ons onderzoek

Heb je zelf ook problemen met de overheid omdat er fouten in de systemen zijn geslopen? En blijven die fouten in de gegevens rondzwerven? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Digitaal doolhof
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek