‘Belangrijk signaal voor Den Haag dat helft van medewerkers huishoudelijke zorg in eigen tijd werkt’

zaterdag 27 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Sarah Dobbe_0 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zaterdag 27 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Het feit dat bijna driekwart van de medewerkers in de huishoudelijke verzorging onwenselijke situaties ziet ontstaan bij cliënten door het korten op uren, is ‘een buitengewoon ernstig signaal’. Zo reageert Doekle Terpstra van de transitiecommissie Sociaal Domein op de uitslag van onze enquête die we doen in ons onderzoek Zorg in de gemeente.

We leggen de uitslagen van de vragenlijst die we in samenwerking met vakbond FNV deden, voor aan belangrijke spelers uit het veld. Hieronder een greep uit de reacties.

Sarah Dobbe, campagneleider van de FNV laat weten dat het ontstaan van onwenselijke situaties een herkenbaar beeld is. Zij hoort het veel terug van medewerkers. Terpstra laat weten geschrokken te zijn van de cijfers. Hij vindt het 'dramatisch dat zo een massief percentage' dat aangeeft.


**Doorwerken in eigen tijd**
Uit de enquête blijkt ook dat onze [tipgever Angelique Hage](http://demonitor.ncrv.nl/zorg-in-de-gemeente/thuiszorgmedewerkster-ik-doe-dit-werk-in-mijn-eigen-tijd-anders-wordt-het-niet-schoon) niet de enige medewerker is die wel eens langer blijft om het huis schoon te krijgen of wat extra werk te doen. De helft van de ondervraagde medewerkers in de huishoudelijke verzorging werkt wel eens door in eigen tijd omdat het werk niet af is. Voor Hans Buijing van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) is ook dat een belangrijk signaal. Een signaal voor Den Haag om op te pakken.

**Uitzending Zorg in de gemeente**
Komende zondag 28 februari meer over de enquête onder medewerkers in de huishoudelijke verzorging. Met verhalen van medewerkers, cliënten, thuiszorgorganisaties en gemeenten. NPO 2, 22:35 uur.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek