Beklaagde bewindvoerder herkent zich niet in beschuldigingen

zondag 24 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2016-01-24 om 21.08.58 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zondag 24 januari 2016 Leestijd: 1 min.

De bewindvoerder door wiens toedoen de schuld van de Limburgse Myrthe de Leest zou zijn opgelopen met 20.000 euro ontkent de hoogte van dit bedrag. Ook het verwijt dat hij geen toeslagen zou hebben aangevraagd voor De Leest klopt niet volgens hem. Dat laat zijn advocaat ons weten. De Leest doet vanavond haar verhaal in onze eerste uitzending in het dossier Schulden.

lees ook: 20.000 euro extra schuld door ‘erg veel fouten’ bewindvoerder donderdag 21 januari De Leest stapte met haar huidige budgetbeheerder Patricia Wetzels naar de rechter om de beklaagde bewindvoerder aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Maar die schade is volgens de voormalig bewindvoerder dus veel lager. Bovendien is het de vraag of hem dat kan worden aangerekend. Daarover beslist de rechter binnenkort.

De advocaat van de beklaagde windvoerder laat ons het volgende weten. ‘De voormalig bewindvoerder herkent zich absoluut niet in de beschuldigingen dat betrokkene € 20.000,- meer aan schulden zou hebben dan toen ze onder bewind ging alsmede dat hij veel fouten zou hebben gemaakt. Dat is feitelijk onjuist en vindt ook geen steun in het feitenmateriaal en alle stukken.’

Voorzieningen

Wetzels stelt in onze uitzending dat er ‘heel veel voorzieningen’ niet zijn aangevraagd. Volgens de voormalig bewindvoerder klopt ook die aantijging niet. De advocaat: ‘Zo is er wel degelijk huurtoeslag aangevraagd. Maar ook andere voorzieningen en het vragen van kwijtschelding.’

Kinderbijslag

Wetzels zegt dat ook kinderbijslag en kindgebonden budget niet waren aangevraagd. Dat wordt door de voormalig bewindvoerder bevestigd. Maar daarvoor geldt volgens zijn advocaat dat ‘het drempelbedrag voor het recht op kinderbijslag niet werd gehaald. Partijen verschillen daarover van mening.' Volgens de voormalig bewindvoerder had De Leest dus geen recht op kinderbijslag, volgens Wetzels wel.

‘De vraag in deze zaak is wat een redelijk bewindvoerder binnen de grenzen van zijn wettelijke taakomschrijving behoorde te doen.’

In een reactie laat Patricia Wetzels ons weten dat zij bij haar standpunt blijft en de rechtszaak met vertrouwen tegemoet ziet.

Vanavond in De Monitor: De hoge prijs van schulden. Je ziet het om 22:35 uur op NPO2.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Uitzending

Maandag 26 oktober in De Monitor, 22:18 op NPO2 Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel? Want ook als er sprake is van een ‘foutje’ of te laat gestuurde informatie kan je zomaar een ‘fraudelabel’ aan je broek krijgen. Maar wat nou als je belangrijke informatie wel hebt gestuurd, maar de gemeente het niet meer terug kan vinden? Meer hierover in De Monitor, NPO2, 22:18 uur.

Deel jouw ervaring 87 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 26 oktober 2020 om 22:20  NPO2

264 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel?
Alles over dit onderzoek