Bejaarde vrouw krijgt geen hulp door patiëntenstop: ‘Het is wachten op een calamiteit’

vrijdag 28 september 2018 Leestijd: 2 min.

Oude vrouw / KRO-NCRV

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

vrijdag 28 september 2018 Leestijd: 2 min.

‘Dat gaat zo en zo en dan zijn ze zoef weer weg, ik vind het niks.’ Hard zwaaiend met z’n armen probeert Henk Rijnbout ons duidelijk te maken hoe de hulp te werk gaat die hij nu krijgt bij eten en drinken.

Afgelopen dinsdag lieten we zijn verhaal zien in onze uitzending ‘ondervoeding bij ouderen’. Henk heeft Alzheimer, vergeet te eten en is al vier kilo afgevallen. De zorgmedewerkers mogen alleen het eten opwarmen en op tafel zetten. Tijd om bij het eten te blííven is er niet. Zijn zus en mantelzorger Helinda Rijnbout is bezorgd en heeft afgelopen weken uren aan de telefoon gezeten met instanties op zoek naar een oplossing. 

Personeelstekort

‘Het goede nieuws is dat we van de gemeente Rotterdam nu twee uur extra hebben gekregen voor hulp bij de maaltijd,’ laat Helinda ons weten. Henk heeft nu dus wel recht op een hulpverlener die erbij blijft tot hij zijn eten op heeft. ‘Maar het slechte nieuws is dat de verzorgenden die bij hem over de vloer komen, mij laten weten dat zij er géén tijd voor hebben, ditmaal is geld niet het probleem maar het personeelstekort.’  Door de werkdruk zou de arbeidsintensieve taak van hulp bij de maaltijd moeilijk in te plannen zijn in het overvolle schema.  ‘Dit vind ik dus heel zorgelijk. Nu is het geld er wel maar nog steeds zit er een gat in de zorg aan Henk, wat dus niet ingevuld wordt. Het is gewoon afschuiven van verantwoordelijkheid voor kwetsbare mensen,’ zegt Helinda.

lees ook: ‘Wijkverpleegkundigen sjoemelen om maaltijdzorg te kunnen bieden’ dinsdag 25 september

Wachten op een calamiteit

Het opmerkelijke is dat we een dag na onze uitzending een soortgelijke mail hebben binnen gekregen. ‘Mijn moeder van 90 is dement en woont nog zelfstandig. Zij valt enorm af omdat zij vergeet te eten. Ook op andere gebieden loopt het spaak. Ze kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en staat op de wachtlijst voor thuiszorg, maar krijgt nu geen hulp omdat er een patiëntenstop is vanwege personeelsgebrek. Het is niet bekend hoelang deze patiëntenstop gaat duren. Wij doen als familie wat we kunnen maar wij werken fulltime en kunnen niet iedere maaltijd naast haar gaan zitten. Het is nu wachten op een calamiteit. Hopelijk komt de zorg voor haar niet te laat!’

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in ons dossier? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief, dan krijg je elke twee weken de nieuwste artikelen in je mailbox.

Bekijk hier de uitzending over ondervoeding bij ouderen:

Lees meer over

Gezondheid en zorg Ondervoeding
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ondervoeding

Research

Volgens de stuurgroep Ondervoeding is 30 tot 40% van de ouderen met thuiszorg ondervoed in Nederland. Het is een groeiend probleem. Hulp bij eten en drinken blijkt heel lastig te regelen. Wijkverpleegkundigen en familie slaan alarm.

Deel jouw ervaring 15 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 25 september 21:25u, NPO2

96 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Ondervoeding

Oproep:

Herken je dit verhaal? Heb je last van het tekort aan personeel als patiënt, mantelzorger of signaleer je de problemen als wijkverpleegkundige? Laat het ons weten en mails ons.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Oud worden in je eigen omgeving. Terwijl de zorg aan huis geregeld wordt. Ideaal, dacht de overheid een paar jaar geleden. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Een grote groep kwetsbare ouderen ...
Alles over dit onderzoek