Begint een beter milieu in jouw achtertuin?

zaterdag 23 december 2017 Leestijd: 1 min.

Windmolens dicht op de woongrens in Medeblik / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 23 december 2017 Leestijd: 1 min.

Veel gemeenten hebben de ambitie om snel CO2-neutraal te worden, of op een andere manier bij te dragen aan een beter milieu. Gemeenten zijn ook een belangrijke schakel in de plannen van de landelijke overheid om haar klimaatdoelen te bereiken. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vragen wij ons af: werken gemeenten ook structureel mee aan deze plannen? 

Er zijn critici die gemeentelijke politici verwijten dat ze hun kop in het zand steken zodra er concrete maatregelen worden gevraagd. Denk aan het verzet in sommige gemeenten tegen windmolens, biomassacentrales, mestvergisters, zonneparken en CO2-opslag. In de gemeente Rotterdam werd bijvoorbeeld al in 2007 de ambitie uitgesproken om in 2025 vijftig procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Dat is voor heel Nederland interessant, want de Rotterdamse haven stoot veel CO2 uit. Maar het plan om die CO2 die de haven uitstoot op te gaan slaan onder de grond, blijft al jaren steken in de planfase. 

Verkiezingen 

Binnenkort zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Wij vragen ons af hoe de strijd om een beter milieu op lokaal niveau gaat. Zijn de plannen die gemeenten ontwikkelen realistisch? Zijn er überhaupt plannen? Of is het vooral wensdenken en kijken lokale politici niet naar de kosten van de ideeën?   

Graag horen wij van jullie wat gemeenten en partijen allemaal wel en niet willen doen voor een beter milieu en of dat enig hout snijdt. Dat kan gaan over de plannen voor een CO2-neutrale gemeente, maar ook over de windmolens. Wat gebeurt er in jouw omgeving om de klimaatambities te halen?

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Lokale strijd om het mileu

Wij willen weten wat er in jouw omgeving wordt gedaan om CO2-uitstoot tegen te gaan. Welke duurzame energieprojecten zijn er in jouw buurt? En hoe gaat de lokale politiek hiermee om? Wil je hier iets over kwijt? Vul dan het tipformulier in en help ons verder met ons onderzoek.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek