Nieuws Kantoortuin

Bedrijfsartsen: vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim

maandag 24 februari 2020 Leestijd: 1 min.

Kantoorgebouw / De Monitor

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

maandag 24 februari 2020 Leestijd: 1 min.

Nederlandse bedrijfsartsen krijgen veel klachten over het werken in een kantoortuin, een open kantoorruimte met meer dan acht collega's. Dat blijkt uit een rondgang onder ruim negentig leden van de NVAB, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, gedaan door het KRO-NCRV programma De Monitor. Meer dan negentig procent zegt dat de werknemers die bij hen komen de kantoortuin als één van de oorzaken van hun verzuim noemen.

Geluidshinder (93%) en concentratieverlies (94%) worden door de werknemers genoemd als belangrijkste oorzaken van de klachten. Daarbij horen bedrijfsartsen vaak dat werknemers veel te veel prikkels ervaren in de kantoortuin, zoals collega’s die rondlopen. Ook wordt in een open vraag gebrek aan privacy regelmatig genoemd.

De klachten uiten zich vervolgens het meest in vermoeidheid (90%) en concentratieverlies (92%). Tachtig procent van de bedrijfsartsen hoort dat de werknemers stress ervaren in een kantoortuin en zestig procent noemt hoofdpijn. Ruim een derde (38%) zegt dat de werknemers burn-out noemen als gevolg van de kantoortuin.

Een aantal bedrijfsartsen meldt in een open vraag dat de reïntegratie van werknemers veel moeilijker verloopt als deze mensen worden teruggezet in de kantoortuin.

Oplossingen?

De ondervraagden geven aan dat werknemers weinig invloed hebben op de inrichting van hun werkplek. Ruim zeventig procent vindt dat werknemers onvoldoende mogelijkheden hebben om zich tegen een kantoortuin te verzetten en een aanpassing af te dwingen. Ongeveer eenzelfde aantal heeft niet de indruk dat bedrijven voldoende tegemoetkomen aan alternatieve werkplekken, zoals een concentratieplek.

De ondervraagden (80%) geven aan dat ze denken dat het ziekteverzuim zal dalen als mensen met minder collega’s in een ruimte zitten. Op de stelling dat je de kantoortuin helemaal zou moeten afschaffen zegt bijna zestig procent ja, een derde staat er neutraal tegenover.

NVAB

De NVAB reageert in het algemeen op werken in de kantoortuin: “Even de deur dicht doen bij herrie van collega’s is er niet bij.  Rust door afsluiting, via bijvoorbeeld een koptelefoon, is een ‘escape’, geen oplossing. Goede arbeidsomstandigheden zijn maatwerk; wat voor de één werkt is juist ziekmakend voor de ander. Er is politiek veel aandacht voor ‘reparatie’ en ‘verzekeren’ van schade aan gezondheid in relatie tot werk. Wij missen daarbij aandacht voor echt preventiebeleid, zoals gezonde inrichting van werkplekken.”

De bevindingen van de rondgang zijn vanavond 24 februari te zien in de uitzending van De Monitor over werken in de kantoortuin. Om 22:15 uur op NPO2

 

 

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek