‘Bedrijfsartsen emancipeer je en weiger af en toe werk’

dinsdag 27 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Wim Eshuis roept bedrijfsartsen op /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

dinsdag 27 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

In het dossier Ziek door mijn werk onderzoeken we de positie van de bedrijfsarts. Want wat is de rol van die bedrijfsarts als je een beroepsziekte krijgt? En hoe onafhankelijk kan hij te werk gaan? We komen in contact met Wim Eshuis, deskundige op het gebied van beroepsziekten bij de UvA. Volgens hem ben je in Nederland vogelvrij verklaard als je een beroepsziekte krijgt. ‘Niemand in Nederland is in staat om betrouwbaar te constateren of je een beroepsziekte hebt,’ aldus Eshuis.

Wettelijk is ieder bedrijf verplicht om een contract te hebben met een bedrijfsarts of arbodienst. Maar wat er in dat contract opgenomen móet worden, is zeer minimaal. Zo heeft een werknemer in veel gevallen geen vrije toegang tot de bedrijfsarts. Daarnaast mag de bedrijfsarts niet zonder meer op de werkvloer komen om de arbeidsomstandigheden te inspecteren. Alleen met toestemming van diezelfde werkgever. Hierdoor kunnen beroepsziekten ontstaan zonder dat de bedrijfsarts daar zicht op heeft.

Wie betaalt, bepaalt

Eerder komen we al in contact met Anton Schuch. Hij is jarenlang bedrijfsarts, maar stopt omdat hij zijn werk niet meer onafhankelijk kan doen. Volgens Schuch ben je afhankelijk van de werkgever die je inhuurt. ‘Wie betaalt, bepaalt, de werkgever heeft uiteindelijk het laatste woord,’ aldus de voormalige bedrijfsarts.

Kunnen de bedrijfsartsen daar zelf iets aan doen? Volgens Wim Eshuis moeten zij ook beter voor zichzelf en hun rol opkomen. Hij pleit ervoor dat de bedrijfsarts zich emancipeert. Teun zocht hem op.


**Onderzoek beroepsziekten**

Werkt u als bedrijfsarts en heeft u het gevoel dat uw positie onder druk staat? Hoe gaat u hiermee om? Laat het ons weten via het tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek