Bedenkers Koopgarant schrappen het woord ‘korting’ op last van waakhond

zondag 15 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Interim-directeur Hans van Harten van Stichting OpMaat /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zondag 15 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Stichting OpMaat, die Koopgarant bedacht, heeft het begrip ‘korting’ op haar website moeten verwijderen. Aanleiding is het oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat kopers op het verkeerde been zijn gezet door gebruik van het woord. De autoriteit vindt de informatie die werd verstrekt over het begrip ‘korting’ die hoort bij de Koopgarant-regeling niet duidelijk genoeg voor consumenten. Daarmee kregen kopers mogelijk een verkeerd idee van wat de regeling inhoudt.

Koopgarantwoningen worden door woningcorporaties verkocht. Dergelijke woningen kunnen met zogenaamde ‘korting’ worden gekocht, maar moeten bij verhuizing weer worden terugverkocht aan de woningcorporatie. De korting wordt bij terugkoop van de woning weer verrekend. Het gaat dus niet om een kortingsbedrag dat je als koper krijgt.

In ons dossier Koophuis zijn in totaal meer dan 260 tips binnengekomen over Koopgarant. Een groot deel daarvan gaat over het ‘begrip’ korting. Veel tipgevers hebben nooit begrepen dat de korting aan het einde van de rit weer zou worden verrekend. Zij dachten dat ze dat kortingsbedrag mochten houden.

Zo ook Mario Bahlmann uit Delft. Hij kwam er door ons onderzoek achter dat hij de korting op zijn Koopgarant-woning niet mag houden. Ook Sandra van Ankeren en haar buren in Bodegraven zeggen dat door de woningcorporatie aan hen is voorgespiegeld dat ze een huis kochten met echte kórting. Sandra voelt zich belazerd.

‘De informatie kon beter’

Stichting OpMaat houdt vol dat zij kopers niet op het verkeerde been hebben gezet. Directeur van OpMaat Hans van Harten: ‘Wat​ ​wij​ ​gedaan​ ​hebben​ is ​​de​ ​korting​ ​altijd nauw​ ​relateren​ ​aan​ ​de​ ​terugkoopregeling​ ​die​ ​geldt.​ ​Want koopgarant​ ​is​ ​een​ ​regeling​ ​waarbij​ ​iemand​ ​een​ ​woning​ ​kan​ ​kopen​ ​met​ ​wat​ ​wij​ ​korting noemden​ ​en​ ​waarbij​ bij ​het​ ​terug​verkopen​ ​aan​ ​de​ ​corporatie,​ ​dan​ ​de ​korting​ ​als​ ​het ware​ ​weer​ ​wordt verrekend.​’ Hij geeft wel toe dat de informatie beter kan.

Inmiddels hebben ACM en OpMaat met elkaar gesproken over de uitspraak van de waakhond en heeft OpMaat de informatie op de website aangepast. Daar staat nu in plaats van ‘een huis kopen met korting’, ‘een huis kopen voor een lagere prijs.’ In andere documenten, zoals koopaktes en erfpachtbepalingen, komt het woord ‘korting’ nog wel voor, maar dat kan OpMaat naar eigen zeggen niet veranderen. ‘Die documenten zijn afgestemd met andere partijen zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Belastingdienst,’ aldus Bernard Wouters van OpMaat.

Klagen

Wat betekent dit nu voor Koopgarant-eigenaren die door het begrip ‘korting’ op het verkeerde been zijn gezet? Volgens ACM kunnen zij zich gesterkt voelen met de uitspraak van de autoriteit. Daarmee kunnen zij hun beklag doen bij de woningcorporatie, bij de geschillencommissie of uiteindelijk bij de rechter.

OpMaat voelt zich echter niet verantwoordelijk voor deze groep. Van Harten: ‘Hoe vervelend het voor die mensen ook is, die mensen hebben ergens toch ook een eigen verantwoordelijkheid. Maar als ze een concreet probleem hebben, dan kunnen ze daarmee naar de woningcorporatie.’

Vanavond in de uitzending:van De Monitor: huizenkopers die zich misleid voelen door de woningcorporatie. 22:35 uur op NPO2. Heb je ook ervaring met Koopgarant? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek