Bedenker veilingsysteem cliënten thuiszorg waarschuwt gemeenten

donderdag 03 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2016-03-03 om 10.13.00 /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

donderdag 03 maart 2016 Leestijd: 1 min.

In onze uitzending over het dossier Zorg in de gemeente meldden we dat cliënten met huishoudelijke zorg in meerdere gemeenten worden geveild. Na de uitzending wordt er massaal gereageerd. Veel mensen uitten hun ongeloof en boosheid over dit systeem.

De meest opvallende reactie komt van John Paap. Hij is de bedenker van dit veilingsysteem genaamd Stipter, dat door ongeveer 35 gemeenten wordt gebruikt. Hij ontkent met kracht dat het computerprogramma, dat hij in 2004 ontwikkelde, is bedoeld om de laagste prijs voor huishoudelijke zorg te selecteren.

Volgens de van oorsprong werktuigbouwkundige biedt zijn internetveiling ook de mogelijkheid om ‘klanttevredenheid’ en ‘beschikbaarheid’ mee te laten wegen. Wanneer een gemeente die variabelen minder meetelt en de prijs het belangrijkst vindt, zoals blijkt uit onze uitzending, wordt het veilingsysteem onjuist gebruikt, aldus Paap. Hij erkent dat steeds meer gemeenten de kosten te zwaar laten wegen.

‘Ik waarschuw daarvoor, ik vind het niet goed en ik ontraad het’

Paap benadrukt dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor het gebruik van Stipter. Het is een systeem dat kwalitatieve goede zorg betaalbaar moet maken, en waarmee ik prijzen heb gewonnen, zo zegt hij. Paap vindt het dan ook onterecht dat hij de schuld krijgt van 'visieloze' politiek en gemeenten die ‘rommelen en knijpen’ omdat ze moeten bezuinigen.

Ervaring met dit veilingsysteem? Meld het ons: tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek