Beantwoording Kamervragen over foutieve cijfers studiebijsluiter: ‘Met spoed repareren’

maandag 14 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Jet Bussemaker, minister onderwijs, cultuur en wetenschap /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

maandag 14 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Minister Bussemaker (Onderwijs) wil de foutieve cijfers over het arbeidsmarktperspectief uit de studiebijsluiters ‘met spoed repareren’. Uit onderzoek van De Monitor in het dossier Uitbuiting starters en stagiairs bleek dat opleidingen goochelen met te positieve cijfers over de kans op een baan na afstuderen. Kamerleden John Kerstens en Mohammed Mohandis (PvdA) en Pieter Duisenberg (VVD) eisten opheldering van de minister over deze misleidende informatie. Hun Kamervragen zijn nu beantwoord door de minister.

In de uitzending van De Monitor van 7 februari is te zien dat de studiebijsluiters van de universitaire opleidingen psychologie suggereren dat 86 procent na het afstuderen een baan op niveau heeft. De Monitor ontdekte dat dit in werkelijkheid slechts 55 procent is. Ook voor andere opleidingen blijkt dat de arbeidsmarktcijfers in de studiebijsluiters te rooskleurig zijn.

Na grondige bestudering van de cijfers door De Monitor blijkt dat uitgever Studiekeuze123 en de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU) door een verkeerde interpretatie van de WO-monitor, de jaarlijkse schoolverlatersenquête, foutieve cijfers hebben gepubliceerd. Jet Bussemaker noemt deze fout in de uitzending ‘ernstig’.

Repareren studiebijsluiter

Bij de beantwoording van deze Kamervragen bevestigt de minister dat het toegepaste cijfer laat zien welk percentage van de afgestudeerden werk heeft maar niet, zoals De Monitor al eerder constateerde, of dit werk op niveau is van de gevolgde opleiding. Dit geeft volgens de minister een vertekend, te positief beeld.

’Het is betreurenswaardig dat dit gebeurd is, want de studiebijsluiter is pas recent tot stand gekomen, juist ook met het oog op een betere voorlichting over de arbeidsmarktsituatie.’

Ook Studiekeuze123 en de VSNU betreuren dat, blijkt uit de beantwoording van de Kamervragen.

Bijsluiters aangepast

Studiekeuze123 heeft inmiddels de bijsluiters aangepast. Daar waar een arbeidsmarktprognose stond, is het cijfer vervangen door de tekst ‘Eind maart vind je hier nieuwe cijfers’. De universiteiten hebben een voorgestelde disclaimer ontvangen van de VSNU om op de eigen websites te plaatsen.

Aanpaste versie op basis van WO-monitor 2013

In de aangepaste versie is vermeld dat de definitie van het arbeidsmarktcijfer van WO-bachelors in lijn is met de definitie voor de HBO-bachelors. Het gaat om het percentage afgestudeerden dat 1,5 jaar na het behalen van een aansluitende master, werk op minimaal WO-niveau heeft. Omdat de actuele cijfers van de WO-monitor 2015 op korte termijn nog niet beschikbaar zijn, is voor deze update de WO-monitorgegevens uit 2013 gebruikt.

Nieuwe update mei/juni

Bij de nieuwe update zullen alle criteria worden geactualiseerd. Dan zal er in ieder geval een aanpassing van de arbeidsmarktindicator plaatsvinden, op basis van de nieuwste alumni-gegevens uit de HBO- en WO-monitor 2015. Daarnaast is een werkgroep nu bezig om alle criteria van Studie in Cijfers te analyseren, waarbij ook de arbeidsmarktindicator kritisch wordt bekeken.

Motie

Jet Bussemaker reageert bij de beantwoording van de Kamervragen ook op de motie die John Kerstens indiende naar aanleiding van een eerdere uitzending voor het dossier Uitbuiting starters en stagiairs over misbruik van onbetaalde stages en werkervaringsplekken. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher wil, als er aantoonbaar sprake is van een misstand, met de specifieke branches in gesprek gaan.

Reageren? Mail: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek