Basisschool: 'Geen vervanging door nieuwe flexwet'

woensdag 28 december 2016 Leestijd: 2 min.

Carin Snijder /

Machteld Veen

editor

@Machteld Veen

woensdag 28 december 2016 Leestijd: 2 min.

De school heeft een klassenassistent nodig en kent een klassenassistent die beschikbaar is en graag wil werken. Het lijkt een makkelijk op te lossen situatie. Maar, zo zegt de school, door de nieuwe flexwet hebben we het afgelopen half jaar de klassenassistent niet kunnen inhuren waardoor zij thuis kwam te zitten. De school lijkt een voorbeeld van de problemen die de flexwet in het onderwijs veroorzaakt.

We spreken voor ons dossier Flexwerk met klassenassistent Carin Snijder uit Arnhem. Ze valt al jarenlang in op een school voor speciaal basisonderwijs maar heeft geen zicht op een vaste baan. 'Je hoort er niet écht bij, als je er maar af en toe een keertje bent. En het afgelopen half jaar kon ik helemaal niet werken.' Want, zo zei de school, als ze Carin vaker zouden inhuren moesten ze haar volgens de nieuwe Flexwet van minister Asscher een contract aanbieden. 'En nu zit ik dus een half jaar thuis. Verdien ik niks en ik leer niks bij. Terwijl de school wel iemand nodig heeft.'

Eerder deze maand sloegen schoolbesturen alarm: door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (ook wel Flexwet genoemd) zijn er te weinig invalleraren. Door die wet moeten ze de invallers namelijk al na een paar invaldagen vaste contracten geven. Dit omdat elke losse invaldag als één tijdelijk contract geldt. De schoolbesturen zeggen dat het vaak gebeurt dat leerlingen van basisscholen naar huis worden gestuurd omdat er geen invaller te krijgen is. Maar op dit bericht kwam ook meteen kritiek, er zouden namelijk in de nieuwe wet wel degelijk mogelijkheden zijn om invallers vaker in te huren. Alleen daar maken scholen te weinig gebruik van, zegt de Algemene Onderwijsbond (Aob).

'Onmogelijke wet'

Hoe zit dit op de school waar Carin invalt? We spreken met Gonnie Stedenburg van de Kentalis Dr. P.C.M Bosschool in Arnhem, onderwijs voor kinderen met een beperking in horen en communiceren. Ze noemt de nieuwe wet 'onmogelijk'. 'Het is voor Carin én voor ons een heel vervelende situatie. We zijn heel tevreden over haar en willen haar graag vragen. Wij vinden het heel fijn om vaste mensen te hebben en voor deze kinderen is het ook heel belangrijk.' Toch kan de school Carin niet vast aannemen, volgens Stedenburg. 'We moeten heel voorzichtig zijn omdat het altijd de vraag is hoe de toekomst er uit gaat zien. Dus we kunnen niet zomaar mensen aannemen.' Ze vindt dat de nieuwe wet averechts werkt in het onderwijs. 'We hebben op veel dagen geen vervanging gehad omdat we Carin niet konden vragen. Dat is heel vervelend.'

Vorige week werd bekend dat basisscholen tot april 2017 tijdelijk wel meer invallers mogen inzetten. Dit om te voorkomen dat kinderen tijdens een griepgolf naar huis gestuurd moeten worden omdat er niemand is om les te geven.

In onze uitzending van 8 januari besteden we uitgebreid aandacht aan flexcontracten in het onderwijs. Heb je een tip voor ons onderzoek naar Flexwerk? Mail dan naar: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Flexwerk
Verkenning Research Opnames Uitzending

195 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Machteld Veen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Flexwerk neemt steeds vaker de plaats in van de ouderwetse vaste baan. Is dat een goede ontwikkeling? Of ondermijnen we hiermee de rechten van een groeiende groep Nederlanders?
Alles over dit onderzoek