Barry en Jolanda leven na uitzending tussen hoop en vrees

dinsdag 29 september 2015 Leestijd: 1 min.

foto rdw_0 /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

dinsdag 29 september 2015 Leestijd: 1 min.

Nu de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in onze uitzending heeft toegezegd dat er een oplossing moet komen voor ‘uitzonderlijke gevallen’ hopen Barry Wijbenga en Jolanda Schoen dat er een einde komt aan hun uitzichtloze positie. Beiden raakten financieel en psychische ernstig in de problemen door een administratieve fout bij de RDW. In ons dossier Gegijzeld door de overheid laten we al maanden zien hoe burgers in de knel komen door hoge boetes van de RDW. In reactie zegt de RDW dat er samen met het Openbaar Ministerie overleg is geweest over de voorbeelden uit onze uitzending. ‘Voor Barry Wijbenga is er een oplossing. We willen hem daarvan eerst op de hoogte brengen, waarna De Monitor het nieuws hoort,’ aldus een woordvoerder.

uitstel

Maar Jolanda Schoen hoorde dat het hoger beroep dat de RDW tegen haar heeft aangespannen, is uitgesteld. Eerder was Jolanda, die 28 dagen in de gevangenis kwam omdat ze haar boete niet kon betalen , door de rechtbank in het gelijk gesteld en werd de geldboete kwijtgescholden. Maar de RDW wil dat dit besluit wordt teruggedraaid. Het uitstel van deze zogenaamde spoedvoorziening die 10 november zou plaatsvinden, betekent voor Jolanda nog langer onzekerheid.

extra officier van justitie

De RDW laat ons verder weten het voorstel van de Rijdende Rechter nog steeds ‘vol overtuiging’ te steunen. Terwijl het Openbaar Ministerie “een extra officier voor justitie voor uitzonderlijke gevallen” juist overbodig vindt, omdat er al voldoende overleg zou zijn tussen RDW en het OM over mensen met torenhoge boetes.

Heeft u ook een hoge boete gekregen van de RDW of bent u gegijzeld geweest, meldt het de redactie: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek