Babysterfte daalt, maar veilige zorg lijkt nog niet op ieder moment geborgd

donderdag 26 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Babysterfte daalt, maar veilige zorg lijkt nog niet op ieder moment geborgd / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

donderdag 26 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Gisteren verscheen de Agenda voor de Geboortezorg 2018-2022. Een belangrijk stuk voor ons onderzoek naar Bevallen in Nederland. Daarin staan bereikte doelen en ambities voor de aankomende jaren. De babysterfte in Nederland is in 15 jaar tijd afgenomen met 39%, zo lezen we. Tegelijkertijd lijken de wensen van professionals en praktijk nog ver uit elkaar te liggen als het gaat om de zorg voor zwangeren en baby’s. Waar schort het aan?

‘De best mogelijke start’, dat is wat het College Perinatale Zorg (CPZ) met hun Agenda voor de Geboortezorg voor ogen heeft. In het college werken alle veldpartijen samen die te maken hebben met geboortezorg. De ambities van het CPZ zijn niet mals: in 2022 moeten zwangeren en baby’s ‘state of the art integrale geboortezorg’ krijgen. Wat bedoelen ze daar eigenlijk mee en wat merken zwangeren ervan?

 

7 speerpunten

De Agenda is een soort laatste stand van zaken in de geboortezorg. In 2009 publiceerde de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte in opdracht van de minister van Volksgezondheid 7 speerpunten over hoe de sector die zorg zou moeten verbeteren. Het CPZ is het college dat moet helpen deze punten daadwerkelijk te implementeren.

1) Professionals luisteren naar moeder en kind zodat de zorg kan ‘leren’.

2) Vrouwen moeten gezonder aan een zwangerschap beginnen.

3) Goede voorlichting geven aan zwangeren over de eigen rol.

4) Een netwerk van professionals maken met bindende afspraken om samen zo gezond en veilig mogelijke zorg te bieden.

5) Specifieke en intensieve aandacht geven aan vrouwen uit achterstandssituaties.

6) De vrouw mag niet alleen worden gelaten na het begin van de bevalling.

7) De zwangere moet er op ieder moment van de dag op kunnen rekenen dat de noodzakelijke behandeling binnen 15 minuten kan starten.

 

Wat nog op het lijstje staat

Inmiddels lijkt een deel van deze punten behaald. Maar het is ook nog work in progress, zo meldt het CPZ. Zo is een vrij essentieel punt, namelijk dat er op ieder moment kwalitatieve en veilige zorg geborgd is, nog niet bereikt. ‘De bevallingsnormen (24/7 start behandeling binnen 15 minuten; 24/7 beschikbaarheid en bereikbaarheid acute zorg) zijn niet overgenomen door de minister en daarmee niet de landelijke norm. Binnen regio’s kan worden afgesproken hoe op ieder moment kwalitatieve en veilige zorg geborgd kan worden,’ zo schrijft het CPZ. Dat klinkt heel vrijblijvend.

Bovendien is de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis of in het geboortecentrum tegen de adviezen in nog steeds niet afgeschaft. En betalen ouders nog altijd een groot deel van de kraamzorg zelf.

 

Keuzevrijheid en eigen regie

De nieuwe ambities lijken ver vooruit te lopen op de praktijk. Zo wil het CPZ dat ‘de cliënt in 2022 in staat is tot …eigen regie in de geboortezorg’ en dat ‘de cliënt keuzevrijheid ervaart in de integrale geboortezorg’. Bovendien moet de geboortezorg in 2022 ‘hét voorbeeld van een doelmatig, solidair en goed functionerend netwerk’ zijn.

Het veld zou daar nu mee bezig zijn door de implementatie van de zorgstandaard Integrale Geboortezorg. Daarin zijn ‘eigen regie’ en ‘keuzevrijheid’ belangrijke thema’s. Toch kunnen wij kunnen dat nog niet helemaal rijmen met de ervaringsverhalen die we tot nu toe op de redactie binnen krijgen van professionals en ouders, waarin eigen regie ver te zoeken is.

 

Oproep

Eigenlijk blijven we na deze Agenda nog met veel vragen zitten: zijn de doelen wel haalbaar als we bevallocaties blijven sluiten? En waarom lezen we niks over personeel als we nu al horen dat verloskunde- en kinderafdelingen handen tekort komen en daarom zwangeren moeten weigeren? Volgende week spreken we Dineke Moerman, directeur van het CPZ, zodat we deze vragen kunnen voorleggen. Werk je als professional in de geboortezorg en weet je hier meer over? Laat het ons weten! Stuur een tip door.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Bevallen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Bevallen in Nederland

Verkenning

We gaan verder met ons onderzoek. Weet je hier meer over? Tip ons!

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 19 november 22:40u, NPO2

61 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een zieke...
Alles over dit onderzoek