Baas van tipgever: ‘Arbeidsongeval medewerker is ons niet te verwijten’

maandag 28 augustus 2017 Leestijd: 1 min.

Teun interviewt Wim van der Ziel (l), voormalig werkgever van tipgever Marcel Stoetzer /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 28 augustus 2017 Leestijd: 1 min.

‘Hij was een uiterst ervaren werknemer. Ik mag van hem verwachten dat hij weet wat hij doet,’ aldus Wim van der Ziel, voormalig werkgever van tipgever Marcel Stoetzer. We berichtten in het dossier Ongelukken op het werk al eerder over Stoetzer die tijdens het ophangen van een TE KOOP- bord van een ladder valt en daarbij zijn hielbeen verbrijzelt.

Zijn - inmiddels voormalig – werkgever Wim van der Ziel vindt dat Stoetzer eigenlijk zelf verantwoordelijk is voor het ongeluk. En hij voelt zich daarom niet aansprakelijk voor de gevolgen. Omdat, zo vertelt hij, het bedrijf Stoetzer ook verboden zou hebben om op een ladder te werken.


Volgens Stoetzer zijn deze instructies nooit aan hem gegeven. Sterker nog, [de ladder lag in de bedrijfsauto](https://demonitor.ncrv.nl/ongelukken-op-het-werk/tipgever-arbeidsongeval-mijn-werkgever-wilde-het-onderhands-oplossen-) zo vertelt hij ons eerder. ‘Echt complete onzin, we kunnen er lang of breed over praten maar het is gewoon niet zo. Punt,’ zegt Van der Ziel als we hem dit voorleggen. ‘Ik heb ook getuigen, werknemers, die dit kunnen bevestigen.’ En zo ontstaat er een welles/nietes-spelletje, tussen werkgever en werknemer over de oorzaken van het ongeluk. En daarmee ook over de aansprakelijkheid.

Toch concludeert de Inspectie SZW in het ongevallenrapport naar aanleiding van het arbeidsongeval van Stoetzer dat het makelaarskantoor 2 keer de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden. Zo hebben ze het ongeval niet gemeld bij de Inspectie, terwijl dit wel had gemoeten. En hebben ze ‘onvoldoende maatregelen genomen om de stabiliteit van de ladder te waarborgen’, zo lezen we.

Volgens Van der Ziel heeft deze conclusie vooral te maken met het feit dat ze de instructies niet op papier hadden staan. ‘De inspecteur zei toen: 'Dan wordt het moeilijk aantonen'. En dat als ik het er niet mee eens ben dat ik dan naar de rechter moet.’

Inmiddels weet de nieuwe ‘bordenman’ van het makelaarskantoor dat de ladder niet tot de werkuitrusting behoort. ‘We hebben er wel van geleerd. Alles staat nu op schrift,’ aldus Van der Ziel.

Het verhaal van Wim van der Ziel en Marcel Stoetzer is volgende week zondag 3 september te zien in de uitzending van De Monitor. 22:35 uur op NPO2

Tips voor dit dossier?
Laat het ons weten via tip insturen

Lees meer over

Werk en inkomen Ongelukken op het werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In 2016 kwamen 70 mensen door arbeidsongevallen om het leven. Het totale aantal slachtoffers van alle soorten ongevallen steeg met 14% ten opzichte van 2015. Hoe kunnen we dit aantal terugdringen?
Alles over dit onderzoek