‘Baas aanspreken op belangenverstrengeling taboe’

donderdag 10 december 2015 Leestijd: 2 min.

handshake-440959_1920 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

donderdag 10 december 2015 Leestijd: 2 min.

Wat gebeurt er met je als je de baas aanspreekt op zaken op het werk die niet door de beugel kunnen? Wordt er dan wat met je kritiek gedaan en worden de problemen aangepakt? Of verdwijnt je verhaal in een doofpot en heb je zelf ineens een probleem? Een ambtenaar uit het zuiden van het land mailde ons naar aanleiding van onze oproep over ervaringen met belangenverstrengeling en vertelt wat hem overkwam.

De tipgever mailde ons zijn verhaal dat hij op een zijspoor is gezet. We bellen hem om een toelichting en dan blijkt dat hij zich verzette tegen veranderingen binnen zijn gemeente. Die gaat met andere gemeenten samenwerken om de decentralisatie van zorgtaken op te vangen. Maar dat gaat meer geld kosten dan nodig, vindt hij.

Hij stapt daarom naar zijn baas. Ten eerste kiest men een it-systeem dat overduidelijk minder goed functioneert dan andere aanwezige systemen. Slecht voor de zorg én slecht voor het werk, want daardoor moet extra personeel worden ingehuurd. Het kost dus ook geld, maar wel geld dat direct voor de zorg bestemd is. Bovendien vindt de ambtenaar dat te veel rekening wordt gehouden met bepaalde belangen. Op de details kunnen we hier nog niet in gaan omdat deze man op dit moment anoniem wil blijven.

Intimidatie

Na zijn kritiek krijgt de tipgever naar eigen zeggen allerlei ellende over zich heen: pesten en intimidatie. En dat trof niet alleen hem. Meerdere collega’s stapten naar de vertrouwenspersoon. Hij zelf ging naar de politie. Maar die zei dat ze weinig voor hem konden doen zolang hij in zijn eentje was.

Zijn tip brengt ons hopelijk verder in ons onderzoek naar belangenverstrengeling en integriteit: hoeveel van dit soort verhalen blijven verborgen omdat mensen die hun mond opentrekken niet gehoord worden, of zelfs buitengesloten? En wat zijn dan de zaken die ze aan de kaak wilden stellen?

Taboe

Een aantal integriteitsdeskundigen vinden dat praten over integriteit op het werk een taboe is. Onlangs meldde het Algemeen Dagblad dat een klokkenluider die werkte op de luchtmachtbasis Eindhoven achteraf terecht had gewaarschuwd voor misstanden. Maar toen hij die voor het eerst meldde, kwam hij meteen in de problemen. De Onderzoeksraad Integriteit Overheid schrijft over deze zaak: ‘De Onderzoeksraad concludeert dat er onvoldoende waarborgen bestaan voor het garanderen van een open meldcultuur.’

Als er een taboe is om belangenverstrengeling intern aan de kaak te stellen, horen we dus alleen het topje van de ijsberg. Maar wij willen die verhalen wel horen. Kent u verhalen over misstanden die niet naar buiten komen? Heeft u daar zelf ervaring mee? Meld ons uw ervaringen! Mail: demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek