Achtergrond De Plasticplaag

Baaltje kopen? Deze student zet vraagtekens bij de handel in plastic afval

zondag 08 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Is het milieuvriendelijk om plastic afval naar het buitenland te sturen voor recycling? / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zondag 08 maart 2020 Leestijd: 2 min.

We krijgen een mail van student Marco. Hij heeft ons onderzoek naar de Plasticplaag gezien en tipt ons over hippe recycle-initiatieven in Almere. Die zamelen plastic afval in onder het mom van ‘upcyclen’, maar in de praktijk sturen ze het door naar handelaars die het in Oost-Europa en Azië laten recyclen, meent hij. Is dat wel zo milieuvriendelijk?

We bellen Marco om meer te horen over wat hij tegen is gekomen. Hij vertelt dat hij Engineering studeert aan hogeschool Windesheim in Almere. “Voor mijn studie heb ik de circulaire kansen op industrieterrein De Vaart in Almere onderzocht.” Hij keek of bedrijven elkaar konden helpen om van hun afval af te komen. Want: afval voor de een, is immers grondstof voor de ander. Marco: “Ontzettend interessant natuurlijk en ze doen daar mooie dingen, maar wat ik gek vond was dat een deel van het plastic afval dat consumenten daar brengen gewoon naar grote handelaars gaat.”

Is plastic naar het buitenland sturen milieuvriendelijk?
Marco vroeg de handelaar wat hij met het kunststof doet. “Hij vertelde dat hij het schoonmaakt, in balen perst en dan naar Polen en Taiwan stuurt voor recycling.” Marco vraagt zich af of dat wel goed gaat: “Is het wel zo milieuvriendelijk als plastic in de internationale handel verdwijnt?” Hij had verwacht dat als je plastic wil recyclen of zelfs ‘upcyclen’, dus er nog een betere toepassing voor vinden dan het al had, dat dat plastic dan in Nederland zou blijven. “De gemeente Almere wil een circulaire stad zonder afval worden”, volgens Marco. “Maar is het circulair dat je je kunststofafval naar het buitenland stuurt? In mijn perceptie niet.”

Baaltje kopen
Eerder kregen we al uitgelegd van een handelaar hoe dat businessmodel werkt. Ben Kras, directeur van Kras Recycling in Volendam, legde ons toen uit dat er onvoldoende recyclingcapaciteit in Europa is om het totale aanbod te kunnen recyclen. En dat we het daarom ook naar andere landen sturen. “Die zien er waarde in en hebben gewoonweg behoefte aan de grondstoffen”, vertelde Kras ons. 
lees ook: Waarom we tonnen plastic afval naar het buitenland sturen zondag 06 oktober

Marco blijft sceptisch. ”Ik zie online ook bedrijven die handelen in plastic. Je kunt bij hen gewoon balen kopen. Hoe weten we nou dat dat goed terechtkomt? Ik vind dat toch bijzonder.”

Oproep
We gaan verder met ons onderzoek naar de plastic handel. Is Marco’s scepsis terecht? Hoe weten we of plastic afval goed terechtkomt als we het op een schip naar Azië zetten? Weet je hier meer over? Tip ons!

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Natuur en milieu / De Plasticplaag

Oproep

We gaan verder met ons onderzoek naar de plastic handel. Is Marco’s scepsis terecht? Hoe weten we of plastic afval goed terechtkomt als we het op een schip naar Azië zetten? Weet je hier meer over? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek