Algemeen / Digitaal doolhof

Autoriteit Persoonsgegevens vindt maatregelen tegen privacylek Belastingdienst voldoende

dinsdag 22 november 2016 Leestijd: 1 min.

Hoofdkantoor Belastingdienst Foto: ANP /

Daan Jansen

Verslaggever

dinsdag 22 november 2016 Leestijd: 1 min.

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt de maatregelen die de Belastingdienst heeft aangekondigd om het schenden van privacy tegen te gaan voldoende, mits de laatste maatregel uiterlijk 1 juli 2017 is doorgevoerd. De privacywaakhond kondigde eerder dit jaar in onze uitzending in het dossier Digitaal Doolhof aan dat de Belastingdienst het privacylek snel moest dichten. Het lek leidde er onder meer toe dat mensen persoonsgegevens van wildvreemden in konden zien, of zelfs toeslagen misliepen.

Vicevoorzitter Wilbert Tomesen van de Autoriteit Persoonsgegevens noemde het privacylek ‘onaanvaardbaar’. Volgens de toezichthouder heeft de Belastingdienst aangegeven dat het te maken heeft met een ‘complexe technische uitdaging’. Tomesen vindt dat geen excuus voor het privacylek: ‘Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat ze een systeem bouwen op basis waarvan het hele stelsel kan worden uitgevoerd, zonder dat mensen in de persoonlijke levenssfeer op een verkeerde manier worden geraakt.’

Bij ons programma meldden zich ruim 120 mensen die problemen hadden met de privacyschending van de Belastingdienst. Door een probleem bij de afdeling Toeslagen werden mensen ten onrechte aan elkaar gekoppeld als toeslagpartner, waardoor gegevens zoals naam, geboortedatum en Burgerservicenummer zichtbaar worden voor wildvreemden. Soms zelfs tot aan inkomensgegevens aan toe.

Bovendien liepen verschillende mensen toeslagen mis door de oneigenlijke koppeling en kwamen daardoor in de financiële problemen. Zo ook Ingrid Orsel. ‘Ik heb er slapeloze nachten van’, vertelde Ingrid. De problemen lopen zo hoog op dat ze bang is dat ze uit huis gezet wordt omdat ze inmiddels enorm achter loopt met het betalen van de rekeningen.

Effect

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens hebben de maatregelen die door de Belastingdienst inmiddels zijn doorgevoerd al effect. ‘Het aantal klachten over de Belastingdienst Toeslagen is bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Nationale ombudsman sinds de invoering van de eerste maatregelen in mei sterk afgenomen.’

Heb jij ook ervaring met privacyschending door de overheid? Laat het ons weten via demonitor@kro-ncrv.nl.

Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek