Automatisering bij de overheid. Kom je in de problemen vanwege een digitaal loket?

woensdag 02 december 2015 Leestijd: 1 min.

belastingdienst /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

woensdag 02 december 2015 Leestijd: 1 min.

We krijgen een tip van iemand die in een woongroep woont. Ze wordt ineens gekort op haar bijstandsuitkering, omdat ze volgens de gemeente samenwoont met anderen en dus minder leefkosten zou hebben: alle bewoners hebben immers hetzelfde huisnummer. Dat alle bewoners van de woongroep zelfstandig wonen, en dus helemaal geen kosten delen, kan niet worden ingevoerd in de computer van de gemeente: ‘computer says no’.

Overheidsdiensten verdwijnen steeds meer achter een digitaal loket. Zo wil de Belastingdienst stapsgewijs alle correspondentie voortaan alleen per e-mail versturen: de blauwe envelop verdwijnt. Contact met een persoon in levende lijve verdwijnt langzaam. En een probleem mondeling oplossen is er niet meer bij. Wij zijn op zoek naar mensen die door de digitale dienstverlening van de overheid in de problemen komen.

Herkent je dit? Kan je het vakje dat op jou van toepassing is niet vinden op de website? Laat het ons weten! Mailen kan naar: tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1291 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Kom je in de problemen vanwege een digitaal loket?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek