Oproep Behandling van autisme

Autisme klachten ‘aangetoond’ verminderd door futuristische hersenbehandeling

vrijdag 07 februari 2020 Leestijd: 1 min.

Neurofeedbacktherapie in de praktijk / Ghetty Images

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

vrijdag 07 februari 2020 Leestijd: 1 min.

Als je een kind hebt met ADHD, autisme of ernstige concentratieproblemen, levert dat veel zorgen op. De problemen zijn chronisch en dus is er een grote vraag van ouders naar (alternatieve) behandelwijzen. Wij zijn op zoek naar jouw ervaring met deze therapieën.  

Volgens sommige websites zou je met je voeding iets kunnen doen aan de problemen met autisme. Het vermijden van bepaalde voedingsstoffen, zoals gluten en suiker, zou helpen. Een andere, veel aangeboden behandeling is neurofeedbacktherapie, waarbij je via elektronische signalen in de hersenen probeert een kind te leren zich te concentreren op zijn taken. 

‘Aangetoond werkzaam bij autisme’

‘Onderzoekers hebben aangetoond dat Neurofeedback bij mensen met autisme leidt tot verbeterde aandacht en een vermindering van typisch autistisch gedrag,’ valt te lezen op de website van een kliniek voor neurofeedbacktraining. 

Maar wat is neurofeedbacktherapie? Door middel van een hersenscan wordt gekeken waar eventuele concentratieproblemen zitten in jouw hersenen. Vervolgens krijg je meerdere behandelingen om je brein te trainen: ‘Bij een behandeling gaat men een film kijken waarbij het geluid en beeld uit zal gaan wanneer de hersenactiviteit ongewenst is. De film gaat weer aan zodra de activiteit correct is,’ legt een neurofeedbackkliniek uit. 

Hersenen straffen en belonen 

Bij kinderen wordt soms een computerspel gebruikt: ‘Bij ongewenste hersenactiviteit gaat bijvoorbeeld een raceauto op het scherm langzamer rijden, bij gewenste hersenactiviteit gaat de raceauto harder rijden.’ Door de hersenen op deze manier te belonen hoopt men dat kinderen zich leren beter te focussen. De therapie wordt maar voor een klein deel vergoed door de zorgverzekeraar in het aanvullend pakket en kost tussen de 50 en 110 euro per keer. Vaak zijn tientallen trainingen nodig, aldus de behandelaars. 

Maar werkt het? 

De wetenschap is verdeeld over de werkzaamheid van deze therapie. Sommige wetenschappers zien aanwijzingen dat het kan werken bij epilepsie, ADHD of klachten rondom autisme, terwijl andere wetenschappers twijfelen aan de werking. Desondanks is het aanbod groot in Nederland. Tientallen klinieken bieden de behandeling aan, het Nederlands instituut van Psychologen is enthousiast en het Nederlands Jeugd Instituut noemt het als een mogelijke behandeling van klachten bij autisme. 

Wij willen graag onderzoek doen naar de alternatieve behandelmethoden bij ADHD, autisme en concentratieproblemen. Heb jij hier zelf of als ouder ervaring mee? Of werk je met de neurofeedbacktraining? Deel dan hier jouw verhaal met ons.

Lees meer over

Algemeen Alternatieve behandelingen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Alternatieve behandelingen

Research

Wij zoeken mensen met ervaring met neurofeedback. Ben jij een behandelaar die neurofeedback inzet, of heb je er zelf gebruik van gemaakt? Neem dan contact met ons op een deel jouw verhaal.

Deel jouw ervaring 10 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 30 maart 22:25u, NPO2

64 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Neurofeedback is zo’n alternatieve behandeling. Door je hersenen te trainen zouden ADHD, symptomen van autisme, epilepsie, depressie en slaapproblemen met succes aangepakt kunnen worden.
Alles over dit onderzoek