Auteur Gedragscode Behandeling Letselschade: ‘Onafhankelijkheid medisch adviseur is een knelpunt'

woensdag 30 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2016-03-29 om 18.36.07 /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

woensdag 30 maart 2016 Leestijd: 1 min.

De Monitor spreekt voor het dossier Letselschade met jurist Annelies Wilken, auteur van de medische paragraaf van de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) . Wilken is onderzoeker aan de Vrije Universiteit. We vragen haar naar de onafhankelijkheid van medisch adviseurs die werken voor verzekeraars of voor advocaten van slachtoffers.

Volgens Wilken moet een medisch adviseur zich laten leiden door zijn medische beroepscode en niet door de wens van een belangenpartij, maar zij erkent het dilemma. ‘Uit het onderzoek dat we hebben gedaan op de Vrije Universiteit is naar voren gekomen dat de onafhankelijkheid een knelpunt is.

Onbeschermd beroep

Wilken stelt dat een slachtoffer dat het oneens is met de conclusie van een medisch adviseur de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan bij de tuchtrechter. Dat geldt echter alleen voor medisch adviseurs die BIG-geregistreerd arts zijn. Medisch adviseur is een onbeschermd beroep en niet BIG-geregistreerden vallen niet onder het medisch tuchtrecht.

Kritiek

Eerder spraken we al met letselschade-advocaat Nino Pennino. Hij is kritisch over de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL). We vragen hem wat hij van de paragraaf vindt die de onafhankelijkheid van de medisch adviseur moet waarborgen. Deze schrijft voor:

‘De medisch adviseur streeft naar een zo groot mogelijke objectiviteit. Hij neemt daarbij de voorschriften uit de voor hem geldende beroepscode in acht. Hij laat zich niet leiden door de belangen van de opdrachtgever.’

Pennino is stellig. Volgens hem is de paragraaf ‘een dode letter’ die door de financiële afhankelijkheid van de medisch adviseur echte onafhankelijkheid onmogelijk maakt.

'Er is niet een onafhankelijke, objectief kijkende medisch adviseur. Er is een medisch adviseur aan de kant van de verzekeraar. Ik kies die man niet uit,' aldus Pennino.

Wij gaan verder met ons onderzoek naar Letselschade bij ongeval. Ben je medisch adviseur en wil je reageren? Mail: tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Letselschade
Verkenning Research Opnames Uitzending

215 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je sch...
Alles over dit onderzoek