Asscher wil beter zicht op waar beroepsziekten zich afspelen

woensdag 24 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Asscher liggend 3 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 24 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat de Arbeidsinspectie meer informatie krijgt over waar beroepsziekten voorkomen om goed te kunnen handhaven. Dat zei hij in het algemeen overleg met de Tweede Kamer.

Nu is het zo dat bedrijfsartsen anonieme meldingen doen van beroepsziekten aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Het NCvB geeft deze informatie door aan de Arbeidsinspectie, tegenwoordig Inspectie SZW, maar dat zijn alleen totalen en per bedrijfstak. Hierdoor kan de inspectie niet zien bij welke bedrijven veel en vaak beroepsziekten voorkomen en kunnen ze ook niet gericht handhaven.

De minister zag niks in het voorstel om werkgevers verantwoordelijk te maken voor de melding van beroepsziekten aan de inspectie. Wel heeft hij de Kamer toegezegd te onderzoeken of informatie van de meldingen die via de bedrijfsartsen binnen komen kan verbeteren, zodat bedrijven waar beroepsziekten veel voorkomen wel op de radar verschijnen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek