'Artsen terughoudender met euthanasie door Tuitjenhorn'

maandag 14 april 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

maandag 14 april 2014 Leestijd: 1 min.

Sinds de gebeurtenissen in Tuitjenhorn zijn artsen terughoudender geworden in het toepassen van euthanasie. Dat signaleren verpleegkundigen en verzorgenden in een enquête van Altijd Wat Monitor in samenwerking met de vakbond NU’91. De enquête werd gedaan onder een representatieve groep van 195 verzorgenden en verpleegkundigen.

Ongeveer 1 op de 3 (30%) verzorgenden en verpleegkundigen ziet dat artsen terughoudender omgaan met euthanasieverzoeken sinds Tuitjenhorn. 12% denkt niet dat er anders wordt opgetreden. 58% geeft aan niet te weten of Tuitjenhorn invloed heeft.

Ruim een derde van de ondervraagden geeft antwoord op de vraag of huisartsen een euthanasieverzoek onterecht afwijzen. Deze groep zorgmedewerkers vindt dat de huisarts gemiddeld 30% van de euthanasieverzoeken onterecht afwijst. 23% geeft ‘ethische bezwaren’ als reden voor deze onterecht afwijzingen aan. Daarnaast spelen ook angst (19%), onervarenheid (13%) en geloofsovertuiging (10%) een rol.

Als een arts een euthanasieverzoek wil inwilligen, is hij bij wet verplicht een tweede (onbekende) arts om advies te vragen. Meestal is dit een SCEN-arts (Steun en consultatie bij euthanasie in Nederland). 41% van de ondervraagde verzorgenden en verpleegkundigen vindt dat deze arts te laat wordt geconsulteerd.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokter, ik wil euthanasie
Verkenning Research Opnames Uitzending

13 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat is er voor nodig om te sterven op verzoek? En welke rol speelt de apotheker bij een euthanasieverzoek? De Monitor over de euthanasiepraktijk.
Alles over dit onderzoek