Oproep Cultuurcrisis

Artiesten en theatermakers vragen zich af: Wie krijgt het geld van de al betaalde kaartjes?

donderdag 23 april 2020 Leestijd: 1 min.

Een artiest geeft een optreden / Getty Images

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

donderdag 23 april 2020 Leestijd: 1 min.

De persconferentie van dinsdagavond zette de boel op scherp in de culturele sector. Alle evenementen worden afgelast tot 1 september en daarmee zet het kabinet een streep door de komende festivalzomer. Voor theaters en concertzalen verandert er vooralsnog niets, die blijven minimaal gesloten tot 20 mei. Het is nog allerminst zeker of ze daarna weer open kunnen.

Veel podia en producenten gaan ervan uit dat er tot 1 september geen optredens zullen zijn, ook al zijn veel kaartjes voor de optredens al verkocht. Het publiek moet thuisblijven en duizenden mensen op en rond het podium kunnen fluiten naar hun geld. Of toch niet? 

Voor ons onderzoek naar de Cultuurcrisis zijn we op zoek naar theatermakers, cabaretiers en musici die belanden in contractueel gesteggel nu de agenda voor de komende maanden noodgedwongen wordt leeggeruimd. Hoe wordt het geld verdeeld wanneer boekingen worden geannuleerd? Welke contractuele afspraken zijn er gemaakt? En hoe bindend zijn die?

Wij zijn benieuwd hoe poppodia en theaters omgaan met de financiële afwikkeling van geannuleerde voorstellingen. Zien artiesten en makers nog iets van het geld dat mensen hebben betaald voor hun voorstelling? En wat als mensen hun reeds betaalde kaartje straks inruilen voor een ander optreden? 

Ben jij een theatermaker en lukt het niet om jouw voorstellingen te verplaatsen? Of speel jij in een band en had je een volle festivalzomer voor de boeg? We komen graag met je in contact via het tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Cultuurcrisis
Verkenning Research Opnames Uitzending

62 tips

ontvangen

zzp'ers in de culturele sector

gezocht

Werk en inkomen / Cultuurcrisis

Gezocht: theatermakers en artiesten

Ben jij een theatermaker en lukt het niet om jouw voorstellingen te verplaatsen? Of speel jij in een band en had je een volle festivalzomer voor de boeg? We komen graag met je in contact.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door de coronacrisis verkeert de culturele sector in zeer zwaar weer. Hoe houdt de sector het hoofd boven water? Zijn de noodmaatregelen van de overheid voldoende?
Alles over dit onderzoek