Arme vs. rijke zwangeren: 5 kostenposten die voor tweedeling kunnen zorgen

dinsdag 14 november 2017 Leestijd: 2 min.

Arme vs. rijke zwangeren: 5 kostenposten die voor tweedeling kunnen zorgen / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

dinsdag 14 november 2017 Leestijd: 2 min.

Tijdens ons onderzoek naar Bevallen in Nederland horen we schrijnende verhalen over jonge ouders die tijdens de bevalling voor medisch ingrijpen kiezen om geld te besparen, of niet naar hun pasgeborene toe kunnen omdat ze de kosten voor het openbaar vervoer naar het ziekenhuis niet kunnen betalen. We zetten op een rij waar geld een rol speelt tijdens de bevalling en de kraamtijd.

 

1) Screenen kost geld

De NIPT-test, die sinds april dit jaar voor iedere zwangere toegankelijk is en waarmee je je kind kunt laten screenen op bepaalde ernstige afwijkingen, kost 175 euro. Kies je voor de, minder eenduidige, combinatietest dan betaal je 168 euro. We horen dat er vrouwen zijn die deze testen wel willen, maar de kosten als drempel ervaren.

 

2) Er zijn luxe verloskundigenpraktijken waar je meer echo’s en controle krijgt als je meer betaalt

Natuurlijk moet je zelf weten of je als zwangere massages koopt of dat je geld wilt neertellen voor acupunctuurbehandelingen, maar als het op echo’s aankomt is er ruimte voor discussie of die niet voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Standaard worden nu twee echo’s vergoed door de zorgverzekeraar: de termijnecho (10 à 12 weken) en de 20-wekenecho. Maar er zijn verloskundigenpraktijken die tot wel elf echo’s aanbieden tegen extra betaling. Afgelopen juni pleitte hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt in het Parool nog voor het verhogen van het aantal standaardecho’s naar vijf, om betere maatregelen te kunnen nemen bij groeiachterstand en dreigende vroeggeboorte.

 

3) In het ziekenhuis bevallen kost geld als je niet medisch bent

Al sinds 2012 verschijnen er berichten in de media dat er vrouwen zijn die voor een ruggenprik kiezen om kosten te vermijden als zij in het ziekenhuis willen bevallen. Als je medisch bent, betaal je namelijk geen eigen bijdrage aan een ziekenhuisbevalling en pijnstilling maakt je medisch. Ben je niet medisch dan betaal je meestal een eigen bijdrage van rond de 350 euro (afhankelijk van dezorgverzekeraar en het ziekenhuis). Voor een bevalling in een geboortecentrum geldt hetzelfde. Deze kosten zouden vooral een drempel vormen voor vrouwen met lage inkomens die wellicht juist baat hebben bij een rustige en hygiënische bevalplek. Hoewel zelfs het College Perinatale Zorg en de zorgverzekeraars adviseren de toegang tot de bevallocaties drempelloos te maken, is het nog steeds niet geregeld, lezen we in de Agenda voor de Geboortezorg 2018-2022 die deze maand verscheen.

 

4) Kraamzorg vraagt een eigen bijdrage

Ook de kraamzorg in de dagen na de bevalling die moeder en kind helpt om een goede start te maken, wordt niet geheel vergoed. Je betaalt in 2017 een eigen bijdrage van 4,30 euro per uur voor de kraamzorg thuis. Met 49 uren kraamzorg zit je dus zo boven de 200 euro. Dit zou voor sommige ouders met een laag inkomen een drempel zijn om gebruik te (blijven) maken van kraamzorg.

 

5) Door centralisering van zorg zitten ziekenhuizen verder weg

‘Mijn man heeft in een paar weken meer dan duizend kilometer gereden om bij ons te kunnen zijn,’ meldt een pas bevallen vrouw ons. Gelukkig konden deze ouders het betalen, maar verloskundigen zien ook schrijnende gevallen waarin ouders van de bijstand moeten rondkomen en het simpelweg niet kunnen betalen om elke dag met de trein op en neer te gaan naar hun pasgeboren baby die 30 kilometer verderop in het ziekenhuis ligt. Ook praktisch levert de grote afstand voor sommigen problemen op: vooral als er andere schoolgaande kinderen zijn, lukt het niet om elke dag drie uur te besteden aan een treinreis naar het ziekenhuis.

 

Tips?

We vragen ons af of moeders en baby’s met een laag inkomen een minder goede start kunnen hebben door deze kostenposten. Ben je of ken je iemand die ervoor heeft moeten kiezen minder goede zorg te ontvangen vanwege de kosten? Laat het ons weten. Stuur ons een tip via het tipformulier.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Bevallen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Bevallen in Nederland

Verkenning

We gaan verder met ons onderzoek. Weet je hier meer over? Tip ons!

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 19 november 22:40u, NPO2

61 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een zieke...
Alles over dit onderzoek