Interview Niet meer welkom in de stad

Architect over sloop Rotterdamse volksbuurt: “Een enorm verlies voor de stad”

donderdag 27 februari 2020 Leestijd: 3 min.

Architect Jouke Post in gesprek met Teun van de Keuken / De Monitor

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

donderdag 27 februari 2020 Leestijd: 3 min.

Rotterdam wil huizen in de Tweebosbuurt slopen en er nieuwbouw voor in de plaats laten zetten. “Een botte bijlmethode,” zegt architect Jouke Post die in de jaren 80 zelf meewerkte aan de renovatie van de wijk. “Je raakt als stad je cultuurachtergrond kwijt.”

“Wij wonen hier goed maar dit moet gesloopt worden”, staat op een affiche op een raam. Samen met presentator Teun van de Keuken wandelt architect Post door de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid. De wijkbewoners kregen anderhalf jaar geleden te horen dat ze binnen een jaar hun huizen moesten verlaten. Hun woningen stond de sloopkogel te wachten. 

Beter renoveren
Van de 535 huishoudens zijn er inmiddels 400 vertrokken, sommige delen van de wijk ogen inmiddels als een spookbuurt die rijp is voor de sloop. Hoewel sommige wijkbewoners het daar helemaal niet mee eens zijn, zijn dat wel de plannen van de gemeente en woningbouwcorporatie.

Toch kun je volgens Post sommige woningen beter renoveren en niet tegen de vlakte werpen, om zo te voorkomen dat je als de stad een stuk geschiedenis weggooit.

Waarom is het volgens u een slecht idee om hier alles te slopen?
“Sommige woningen hier zijn cultureel interessant. Daar zit een interessante geschiedenis in, dus die moet je een opknapbeurt geven en niet zomaar wegdoen. Dat vind ik stom van de gemeente Rotterdam. Het is een botte bijlmethode. Zo verliest Rotterdam zijn oude tijdsbeelden.” 

Rotterdam heeft de genen van slopen en nieuwbouwJouke Post

Eigenlijk zegt u dus dat de stad zo geen geschiedenis maakt.
“Ja, precies. Je hebt een cultuurachtergrond en die raak je kwijt. Rotterdam heeft de genen van slopen en nieuwbouw. Ze kijken niet goed. Zo hou je niks over.” 

Dus je moet zorgvuldig bekijken: wat behoud je en wat niet?
"Ja, Rotterdam heeft echt een overtuigingsmodel van slopen en nieuwbouw neerzetten. Eigenlijk hebben ze na de Tweede Wereldoorlog hetzelfde gedaan. Rotterdam is gebombardeerd, grote delen zijn toen gesloopt. Maar als er zorgvuldiger mee omgegaan was, had je sommige gebouwen kunnen herstellen. Dan was het niet zo bruusk gegaan.”

Wat betekent de sloop voor de mensen die nu nog in de Tweebosbuurt wonen?
“Ik ben het eens met de bewoners die zich verzetten. Je kunt best mensen zorgvuldig overplaatsen, maar zet niet zomaar die botte bijl in de huizen. Voor veel bewoners is het een ramp, afschuwelijk denk ik. Sommigen wonen daar hun hele leven. Ik ben ook wel eens binnen geweest, het zijn best leuke huizen.” 

U zegt: je kunt het beter renoveren dan weghalen en er iets nieuws neerzetten? 
“Ja, absoluut. Dat geldt natuurlijk niet voor alles, maar sommige woonblokken vind ik de moeite waard om te bewaren. Er zitten kwalitatief goede zaken in, dus let daarop en renoveer zo’n blok gewoon.”

Maar sommige panden hier zien er toch ook niet uit? 
“Dat ben ik met je eens, je hoeft ook niet alles te behouden. Maar ja, sommige gebouwen zijn ook helemaal niet goed onderhouden. Dan verloedert het, dat had niet gehoeven.” 

lees ook: Rotterdam wil sloop volksbuurt doorzetten ondanks protest bewoners vrijdag 31 januari

Van de Keuken en Post wandelen verder naar een twintigste-eeuws hoekpand, versierd met authentieke ornamenten, plastic kozijnen en een rolluik vol graffiti. 

Juist door gebouwen uit het verleden te bewaren, maak je de nieuwbouw rijkerJouke Post

Maar waarom moet dit weg? 
“Omdat er op de kaart een lijn getrokken is en gezegd: dit moet weg. Maar als je zorgvuldiger kijkt, dan denk je: wat stom. Als je hier de mooie details bewaart, de plastic kozijnen vervangt, dan heb je een geweldig gebouw. Veel mooier dan de nieuwbouwpanden daar. Ik vind het een enorm verlies, doodzonde voor de stad Rotterdam. Je haalt een stuk rijkdom weg die je in je schoot geworpen is.” 

Wat is uw advies aan de gemeente? 
“Wees nou eens zorgvuldig met je oude wijken. Ga door de buurt heen en maak een notitie: dit wil ik bewaren en dat niet. Juist door gebouwen uit het verleden te bewaren, maak je de nieuwbouw rijker.” 

Wil je op de hoogte blijven van onze onderzoek? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. 

Onze uitzending Niet meer welkom in de stad is maandagavond 2 maart, 22:15u op NPO2. 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Kun je geen betaalbare woning vinden?

Woon je in de stad, maar lukt het je niet om een betaalbare huur of koopwoning te vinden? Of staat je huis ook de sloopkogel te wachten? Laat het ons weten en deel je ervaring met ons.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Leontien Aarnoudse Redactie
Leontien Aarnoudse is journalist en researcher. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook ze dieper in de misstanden binnen de zorg. Als freelance journalist schreef ze vooral over ontbossing, klimaat en duurzaamheid. Haar artikelen zijn verschenen bij o.a. NRC, De Correspondent en OneWorld.
Lees verder
@leontiena

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek