Arbeidssocioloog: ’We moeten onderwijsaanbod aanpassen aan de economie en niet andersom’

dinsdag 02 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Fabian Dekker /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

dinsdag 02 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Opleidingen zijn zelf verantwoordelijk voor het aantal toegelaten studenten en of het onderwijsprogramma aansluit bij de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van De Monitor in het dossier Uitbuiting starters en stagiairs. Alleen nieuwe opleidingen worden eenmalig getoetst op het arbeidsmarktperspectief door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO), maar eenmaal goedgekeurd ligt die taak daarna bij de opleidingen zelf.

Maar doen opleidingen dat ook? Uit een rondgang onder de opleidingen psychologie aan de universiteiten blijkt dat dit niet of nauwelijks gebeurt. Arbeidsmarktonderzoek wordt vrijwel nergens gedaan en studentenaantallen worden niet ingeperkt als de vooruitzichten op de arbeidsmarkt slecht zijn.

Overheid moet ingrijpen

Dat zou wel moeten gebeuren bij de populaire studierichtingen, vindt arbeidssocioloog Fabian Dekker van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ’Als je kijkt naar rapportages dan hebben we teveel communicatieprofessionals, teveel mensen in de journalistiek en media, teveel bedrijfskundigen en teveel psychologen.

Dekker vindt het de taak van de overheid om in te grijpen. ’Als je dat overlaat aan de opleidingen zelf krijg je een waterbedeffect. Regio x doet het wel, regio y niet. Onderwijsinstellingen hebben geen belang om het aantal studenten af te remmen, stelt Dekker. ’Want het verdienmodel is dat zij per student betaald worden.’

Verdringing

De arbeidssocioloog stelt dat populaire opleidingen hun onderwijsaanbod moeten aanpassen aan de economie. Zo niet, dan gaat dit ten koste van mensen die middelbaar en lager zijn opgeleid. ’Mede door verdringing zijn we in Nederland bezig met de creatie van een onderklasse.’ Kortom, de hoger opgeleiden nemen banen aan waar ze overgekwalificeerd voor zijn, ten koste van de lager opgeleiden.

Ben je afgestudeerd in een richting waar nauwelijks werk in is? Vind je dat opleidingen of de overheid meer studenten moet selecteren aan de poort? Laat het ons weten en tip tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek