Arbeidsinspectie: meer capaciteit voor terugdringen beroepsziekten

zondag 02 februari 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zondag 02 februari 2014 Leestijd: 1 min.

De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, gaat meer capaciteit vrijmaken om beroepsziekten aan te pakken. ‘We gaan meer aandacht besteden aan inspecties die gericht zijn op het voorkomen dat mensen ziek worden door het werk’, zegt Marga Zuurbier, directeur arbeidsomstandigheden Inspectie SZW op het onderzoeksjournalistieke platform Altijd Wat Monitor van de NCRV.

Het RIVM schat dat jaarlijks 50.000 Nederlanders een beroepsziekte oplopen. Daarnaast overlijden er naar schatting 3.000 mensen per jaar aan een ziekte veroorzaakt door het werk. Dat komt neer op 8 doden per dag.

De Inspectie SZW erkent dat er extra aandacht nodig is om het probleem van beroepsziekten aan te pakken. ‘Helaas gebeurt het nog te vaak dat iemand ziek wordt door het werk. En in die zin moet je zeggen: er moet een intensivering plaatsvinden ten opzichte van wat er nu gebeurt’, aldus Zuurbier.

Op dit moment gebruikt de inspectie 70% van haar capaciteit om ongevallen op het werk terug te dringen. De rest wordt ingezet om de arbeidsomstandigheden te verbeteren zodat er geen beroepsziekten kunnen ontstaan. Uit onderzoek van Altijd Wat Monitor blijkt de jaarlijkse maatschappelijke schade veroorzaakt door werk, voor 93% voortkomt uit beroepsziekten. Slechts 7% van komt voor rekening van ongevallen.

Jan Popma, onderzoeker arbeidsomstandigheden aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat de Inspectie SZW veel meer oog moet hebben voor beroepsziekten. ‘Er wordt nu veel tijd gestoken in arbeidsongevallen en preventie daarvan. Er moet heel veel meer in beroepsziekten geïnvesteerd worden dan in ongevallen.’

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek