Arbeidsinspectie gaat zelf foute werkervaringsplaatsen opsporen

woensdag 13 april 2016 Leestijd: 2 min.

teun en carlijn_0 /

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

woensdag 13 april 2016 Leestijd: 2 min.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat proactief handhaven op misbruik van werkervaringsplekken. Die toezegging doet minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer, in antwoord op een motie van de PvdA.

De inspectie is begonnen met een ‘vacaturescan’ om zo bedrijven in beeld te brengen die mogelijk goedkope krachten inhuren op oneigenlijke gronden. Het gaat dan om volwaardige banen die onder het mom van een werkervaringsplek worden aangeboden aan jongeren die hun studie hebben afgerond. In ons dossier ‘Uitbuiting Starters en Stagiairs’ liet orthopedagoog Carlijn ons al zien welke functie-eisen er soms van dit soort onderbetaalde krachten worden gevraagd.

Volgens de minister blijkt uit de gesprekken die de Inspectie met FNV Jong heeft gevoerd dat over de sectoren psychologie, orthopedagogiek, architectuur en communicatie/marketing het meest wordt geklaagd. Die klachten bereiken de Inspectie echter zelden. Jongeren durven geen melding te doen, uit angst hun eigen glazen in te gooien bij het vinden van een toekomstige baan. Omdat de arbeidsinspectie alleen afgaat op concrete meldingen blijven veel uitbuitingssituaties onzichtbaar, zo erkent ook Asscher.

De minister geeft in zijn brief aan dat sommige vacatureteksten inderdaad vragen oproepen over de motieven van de bedrijven in kwestie. De Inspectie inventariseert momenteel vacatures en zal op basis daarvan een selectie maken van bedrijven die het komende jaar een bezoek kunnen verwachten. Of dit onaangekondigd zal gebeuren, vermeldt de brief niet.

‘Nog niet op de bestemming’

PvdA-Kamerlid John Kerstens diende de motie afgelopen december in, naar aanleiding van het meldpunt stagemisbruik van FNV Jong. ‘Ik denk dat we met deze toezegging een heel eind onderweg zijn, maar we zijn nog niet op de bestemming. Ik blijf zelf ook in gesprek met organisaties in de sectoren waar we veel klachten zien. Ik zal de minister aan zijn jasje trekken als dit fenomeen op blijft duiken.’

Op verzoek van de inspectie heeft FNV Jong 8 bedrijven/instellingen doorgegeven waarover bij hun meldpunt het meest is geklaagd. Volgens minister Asscher is die informatie echter te weinig specifiek om te onderzoeken. Adresgegevens en namen ontbreken vaak, of FNV Jong geeft die op verzoek van de melder niet door.

Voorzitter van FNV-Jong Esther Crabbendam: 'Asscher lijkt de kwetsbare situatie van jongeren te onderschatten: onze melders zijn bang voor de gevolgen van een melding en willen daarom soms wel hun werkgever noemen, maar niet details als hun specifieke afdeling of leidinggevende. Wij vinden de reactie van Asscher dan ook teleurstellend: wat zou helpen is een duidelijk onderscheid tussen stage tijdens de studie en minimumloon erna, en een scherpere aanpak van werkgevers. Nu wijst Asscher alleen op de verantwoordelijkheid van de jongeren zelf.'

Bewustzijn vergroten

Minister Asscher wil vooral het bewustzijn vergroten over de wettelijke kaders waaronder werkervaringsplekken en stages mogen worden aangeboden. Op de website van de Inspectie staat nu al een zelfinspectietool, waarmee werkgevers en werknemers kunnen zien of de aangeboden werkervaringsplek aan de regels voldoet. De minister gaat met belangenorganisaties in de aangewezen sectoren praten over betere informatie en wil dat onderwijsorganisaties studenten voor hun afstuderen wijzen op de wet en regelgeving, om zo uitbuitingssituaties te voorkomen.

Bekijk hier onze uitzending over Uitbuiting Starters en Stagiairs

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek