Apothekers weigeren medewerking euthanasie

dinsdag 15 april 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 15 april 2014 Leestijd: 1 min.

Apothekers weigeren regelmatig mee te werken aan een euthanasieverzoek. Dat terwijl het verzoek al door twee artsen is goedgekeurd. Weigering gebeurt niet alleen vanwege geloofsovertuiging, maar ook omdat apothekers zich inhoudelijk niet kunnen vinden in de afweging van de arts en de controlerend arts.

In de televisie-uitzending van woensdagavond 16 april vertellen artsen, apothekers en nabestaanden over de  invloed van  de apotheker in het euthanasietraject. In de huidige euthanasiewet is de apotheker niet opgenomen. De uitvoerend arts is wettelijk verantwoordelijk voor de afweging of een euthanasieverzoek van een patiënt terecht is. Daarna wordt er een tweede arts, de zogenaamde SCEN-arts,  ingeroepen die controleert of er aan alle wettelijke zorgvuldigheidseisen is voldaan. Nu blijkt dat aan het einde van het euthanasietraject ook nog de apotheker kan afwegen of hij zich kan vinden in het oordeel van de twee artsen. Als dat niet het geval is, blijken in verschillende gevallen apothekers de dodelijke middelen niet te leveren.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokter, ik wil euthanasie
Verkenning Research Opnames Uitzending

13 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat is er voor nodig om te sterven op verzoek? En welke rol speelt de apotheker bij een euthanasieverzoek? De Monitor over de euthanasiepraktijk.
Alles over dit onderzoek