Apeldoornse woningcorporatie geeft meerdere fouten toe bij Koopgarant-huizen

zondag 20 november 2016 Leestijd: 3 min.

Rick Evers van De Woonmensen in gesprek met Teun van de Keuken /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zondag 20 november 2016 Leestijd: 3 min.

In ons dossier Koophuis ontvangen we uiteindelijk meer dan 100 tips over Koopgarant, waarvan er 28 uit Apeldoorn komen. Een deel van die tipgevers heeft een Koopgarant-woning gekocht van woningcorporatie De Woonmensen. We gaan langs bij directeur Vincent van Oordt. Alleen, hij wil geen interview geven op camera, alleen maar een ‘statement’. Vragen stellen is niet de bedoeling. Wat nu? Zo kunnen wij ons journalistieke werk niet doen.

We begonnen ons onderzoek over Koopgarant met het verhaal van Guido Rugenbrink. Hij kocht in 2012 een nieuwbouwappartement van De Woonmensen met de Koopgarant-regeling. Als hij zijn woning wil terug verkopen aan de woningcorporatie, is zijn woning ineens 26% in waarde gedaald, terwijl de gemiddelde waardedaling van appartementen in Apeldoorn in dezelfde periode (2012-2014) slechts 6,4% bedraagt. Guido heeft zelf meerdere keren contact gezocht met De Woonmensen, omdat hij dit enorme waardeverlies niet begrijpt. De woningcorporatie heeft altijd gezegd dat Guido nu eenmaal slachtoffer is van een verslechterde huizenmarkt.

Oud taxatierapport

Als wij De Woonmensen bellen wordt er in eerste instantie gezegd dat dit verschil komt door de ‘grillige appartementenmarkt in Apeldoorn’. Nadat wij doorvragen, blijkt dat er in het geval van Guido en nog 5 andere buren een verouderd taxatierapport is gebruikt bij de aankoop van het appartement. Er wordt nu onderzocht of – en zo ja hoe – Guido en zijn buren gecompenseerd gaan worden.

Groot en klein

Ook Sanne Boogaardt en Michel Bolsenbroek wonen in hetzelfde complex van De Woonmensen als Guido. Bij hen zien we dat hun woningen – de één meet 135 m2 en de ander 82 m2 – door een taxateur die is aangesteld door de woningcorporatie op exact hetzelfde bedrag worden getaxeerd: 180.000 euro. Daarnaast is het opvallend dat Michel, die de Koopgarant-regeling kon afkopen, zijn woning 2 weken later op de vrije markt voor 212.500 euro verkoopt. Dat is dus 32.500 euro meer dan waar de taxateur op uitkwam. Zowel voor Sanne als voor Michel lijkt de taxatiewaarde van 180.000 euro dus aan de erg lage kant.

Boos wooncomplex

In de buurt van het appartement van Guido is een heel wooncomplex van De Woonmensen waar de bewoners erg teleurgesteld zijn in Koopgarant en in de woningcorporatie. Zo heeft een deel van van hen, waaronder Aukelien Visser en Wouter-Jan Kloppert, te maken met enorm waardeverlies op hun woning van tienduizenden euro’s. Wij hebben met behulp van cijfers uit het Kadaster aangetoond dat dit waardeverlies veel groter is dan het gemiddelde waardeverlies van appartementen in Apeldoorn.

De bewoners hebben allen het vermoeden dat zij hun woningen, die zij in 2009 als nieuwbouwappartementen kochten, destijds voor een veel te hoge prijs hebben gekocht. Klagen en vragen bij De Woonmensen levert niks op. Als wij contact opnemen met de woningcorporatie, stellen zij een onderzoek in. En wat blijkt? Er is nooit een taxatierapport geweest voor de appartementen van Aukelien en Wouter-Jan. Er wordt nu onderzocht of – en zo ja hoe – het wooncomplex gecompenseerd gaat worden.

Statement

Genoeg vragen dus voor De Woonmensen. In een gesprek dat we met Vincent van Oordt hebben, zonder camera, stemt hij in met een interview. Hij zegt er wel bij dat hij alleen kwijt wil dat hij momenteel onderzoekt wat er mis is gegaan met de taxaties bij het wooncomplex van Guido en dat van Aukelien en Wouter-Jan. Hij zal op andere vragen geen antwoord geven. Echter, een paar dagen later krabbelt hij terug. Hij wil alleen nog een ‘statement’ geven en geen verdere vragen beantwoorden en komt met een aantal instructies voor de opnamen:

Mail De Woonmensen voorwaarden statement.JPG

We stemmen hiermee in, mits hij onze vragen schriftelijk beantwoordt. Dat wil hij niet. Uiteindelijk gaan we onaangekondigd langs. Woordvoerder van De Woonmensen Rick Evers wil alleen kwijt dat de corporatie in overleg is met de gedupeerde bewoners.

Het volgende statement wil De Woonmensen afgeven:

‘De Woonmensen heeft in het verleden bij de verkoop van een aantal nieuwbouw koopgarantwoningen een te oud of helemaal geen taxatierapport gebruikt. Dat hadden we wel moeten doen en dat willen wij graag rechtzetten. We bieden de huidige en voormalige eigenaren dan ook graag het volgende aan:

  1. Drie taxateurs bepalen de marktwaarde van de woningen ten tijde van de verkoop.

  2. De drie taxateurs worden benoemd in samenspraak met de gezamenlijke eigenaren.

  3. Eén van de drie taxateurs fungeert als voorzitter.

  4. Is de marktwaarde lager dan de verkoopwaarde destijds, dan compenseren wij voormalige eigenaren en worden de lopende koopgarantovereenkomsten van huidige eigenaren aangepast.

  5. Valt de taxatie hoger uit, dus in het nadeel van de (voormalige) eigenaren, dan zullen wij dat niet doorberekenen.

  6. De uitkomst van de taxaties is bindend voor de Woonmensen en eigenaar.

'We hopen dat alle belanghebbenden ons aanbod accepteren en dat we deze zaak op korte termijn naar ieders tevredenheid kunnen afhandelen.'

Heb je ook ervaring met Koopgarant of andere regelingen waarbij je een woning koopt van een woningcorporatie? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek