Apeldoornse familie trekt ten strijde tegen taxateurs en woningcorporatie

donderdag 06 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Taxatierapporten Koekoekkopie /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

donderdag 06 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

‘Onze taxateur kwam bijna 25.000 euro hoger uit dan de taxateur aangesteld door de woningcorporatie.’ Aan het woord is Johan Koekoek. Hij kocht samen met zijn vrouw Gonny in 2013 een woning in Apeldoorn met de Koopgarant-regeling. Nu zij de woning willen terug verkopen aan woningcorporatie De Goede Woning komen zij van een koude kermis thuis: de taxatiewaarde valt erg tegen. Johan: ‘We richten nu Stichting Koopgarantschade De Goede Woning op.’ De familie Koekoek zocht contact met ons vanwege ons onderzoek naar Koopgarant.

Woningcorporaties kunnen woningen verkopen met Koopgarant. Dit betekent dat zij kopers een ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. Die korting moet aan het einde van de rit wel worden terugbetaald. Op het moment dat een bewoner zijn woning wil verkopen, koopt de woningcorporatie de woning terug tegen de dan geldende marktwaarde. De marktwaardes bij aankoop en verkoop worden vastgesteld door een taxateur die de woningcorporatie aanstelt.

Waardeverlies

Guido Rugenbrink vertelde in onze uitzending over het enorme waardeverlies van zijn Koopgarantwoning. Hij is niet de enige, we hebben inmiddels al zo’n 50 mails ontvangen van mensen met een soortgelijke ervaring.

Eén daarvan komt van Johan. Hij schrijft: ‘Ook wij hebben problemen met de Koopgarantregeling. Echter niet met te hoge aankoopprijzen, maar met een te lage taxatie voor de terugkoop.’ Johan en Gonny kopen in 2013 hun Apeldoornse woning voor 155.000 euro. Nu, 3 jaar later, willen ze graag de woning verkopen en ze dienen een terugkoopverzoek in bij de woningcorporatie. Die stuurt een taxateur langs, die uitkomt op een marktwaarde van 157.500 euro. Die waarde is inclusief alle verbeteringen die zijn aangebracht aan de woning.

Andere taxateur

Johan en Gonny vinden deze waarde aan de erg lage kant en schakelen ter controle een andere taxateur in. Johan: ‘Ik heb hem gevraagd of hij ooit voor De Goede Woning heeft gewerkt en dat was niet zo.’ Deze taxateur komt uit op een marktwaarde van 179.500 euro. Opvallend hierbij is dat beide taxateurs dezelfde modelwaarden (taxatiewaarden op basis van rekenmodellen, red) van online woningtaxatiebedrijven Midas en Calcasa hebben gebruikt. Alleen de taxateur die is aangesteld door de woningcorporatie wijkt 13% van die modelwaarden af.

Afkopen

Johan: ‘Dat verschil is te groot. Het is ook niet mogelijk dat de woning niet meer is gestegen, zeker omdat de (vele) eigen verbeteringen nu ook meetellen.’ Volgens Johan hebben zij de woning in 2013 op het dieptepunt van de woningmarkt gekocht.

Johan en Gonny stellen aan de Woningcorporatie voor om het Koopgarant-contract af te kopen, zodat zij na het betalen van een boete het huis op de vrije markt kunnen verkopen. Maar dat wil De Goede Woning niet. Zij willen het huis namelijk weer verhuren nadat het is teruggekocht. Johan: ‘Het is ons huis, maar de woningcorporatie doet net of het hun bezit is, zo gaan ze met ons om. Zij bepalen wat de prijs is.’

Stichting

Johan en Gonny richten nu een stichting op: Stichting Koopgarantschade De Goede Woning. Ze hopen hiermee meer lotgenoten te verzamelen zodat ze samen sterker staan tegenover de woningcorporatie. Johan: ‘Stel dat we morgen ineens toch 180.000 euro voor onze woning zouden krijgen, dan komt de stichting er toch. Wij willen andere mensen helpen.’

We hebben De Goede Woning gevraagd hoe het kan dat de taxaties zover uit elkaar liggen. De woningcorporatie heeft toegezegd later met een inhoudelijke reactie te komen.

Tot die tijd gaat we door met ons onderzoek naar Koopgarant. Heb jij ook ooit een woning gekocht met de Koopgarant-regeling? Of ben jij op een andere manier betrokken bij Koopgarant? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Mail ons: tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek