Apeldoornse familie richt stichting op om vuist te maken tegen woningcorporatie

vrijdag 11 november 2016 Leestijd: 2 min.

Familie Koekoek deelt flyers uit in Apeldoorn /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 november 2016 Leestijd: 2 min.

We maken opnames bij de familie Koekoek in Apeldoorn voor ons dossier Koophuis. De stichting die ze hebben opgericht om te strijden tegen de woningcorporatie is inmiddels in de lucht: Stichting Koopgarantschade De Goede Woning. Johan neemt ons mee naar zijn computer. ‘Kijk, we hebben nog niet eens geflyerd en de eerste tien mails zijn al binnen. Zelfs iemand die al jaren documenten heeft verzameld,' zegt hij hoopvol.

Gonny en Johan hebben een Koopgarant-woning in Apeldoorn. Omdat ze de woning willen terugverkopen aan woningcorporatie De Goede Woning hebben ze de woning laten taxeren. De taxateur die is aangesteld door de woningcorporatie komt uit op een taxatiewaarde van 157.500 euro. Geschrokken van de lage waarde laten de Koekoekjes een andere taxateur uit een naburig dorp langskomen. Die komt uit op 179.500 euro. De familie begrijpt het verschil van 22.000 euro niet en voelt zich bedonderd. Ze hebben het gevoel dat ze van de woningcorporatie geen eerlijke prijs krijgen voor hun huis.

Al hun hoop op een eerlijke afwikkeling van de verkoop van hun Koopgarantwoning is nu op de stichting gevestigd. ‘Ik denk dat we hier meer kans mee maken dan de geschillenregeling binnen Koopgarant,’ aldus Johan. De geschillenregeling is in het leven geroepen voor mensen die het oneens zijn met de taxatiewaarde van hun Koopgarant-woning. Drie nieuwe taxateurs stellen dan samen een nieuwe taxatiewaarde vast. ‘Die regeling is volgens mij ook niet onafhankelijk. Er komen weer drie taxateurs, maar wij denken dat ze allemaal in het voordeel van de woningcorporatie zullen taxeren,’ vult Gonny aan.

Flyeren

Om hun stichting bekendheid te geven bij andere Koopgarant-eigenaren gaan Gonny en Johan deur aan deur langs in wijken waar veel woningen met deze regeling zijn verkocht. Ze hebben duizend flyers laten drukken en hopen zo veel mensen bij elkaar te krijgen. ‘Wij horen alleen maar verhalen van mensen met slechte ervaringen. Samen staan we sterker en op deze manier is de kans op een eerlijk einde het grootst,’ stelt het echtpaar.

Woningcorporatie De Goede Woning laat ons weten dat zij afgaan op wat de taxateur die door hen is ingehuurd opschrijft. Dat is tenslotte de expert, zo redeneren ze. We hebben ook de betreffende taxateur gesproken en hij zegt dat hij volledig naar eer en geweten zijn werk heeft verricht.

Heb je ook ervaring met Koopgarant? Of met een andere regeling waarbij je een woning hebt gekocht van de woningcorporatie? Laat het ons weten. Dat kan via: tip insturen.

[TIP text=Herken je je in bovenstaand verhaal]

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek