Apeldoorns wooncomplex boos op woningcorporatie over Koopgarant

zaterdag 19 november 2016 Leestijd: 3 min.

Bewoners van een wooncomplex in Apeldoorn /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zaterdag 19 november 2016 Leestijd: 3 min.

‘Wie is nou ontzettend blij dat hij een woning via Koopgarant heeft gekocht?’ Stilte. ‘Wie van jullie heeft er spijt dat hij een woning heeft gekocht via Koopgarant?’’ ‘Ja, zeker.’ ‘Allemaal?’ ‘Ja!’ We zijn met Teun van de Keuken in een wooncomplex in Apeldoorn, waar een groep bewoners zich heeft verzameld in de lobby. We zijn hier voor ons dossier Koophuis waarin we onderzoek doen naar de Koopgarant-regeling.

We hebben inmiddels meer dan 100 mails ontvangen van mensen met een Koopgarant-huis uit 35 verschillende gemeenten. Onze tipgevers klagen over waardeverlies op hun woning, dat niet lijkt te stroken met de normale marktontwikkeling.

Woningcorporaties kunnen woningen verkopen met Koopgarant. Dit betekent dat zij kopers een ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. Die korting moet aan het einde van de rit wel worden terugbetaald. Op het moment dat een bewoner zijn woning wil verkopen, koopt de woningcorporatie de woning terug tegen de dan geldende marktwaarde. De marktwaardes bij aankoop en verkoop worden vastgesteld door een taxateur die de woningcorporatie aanstelt.

‘Ze maken zich meer zorgen om publiciteit dan om ons’

Aukelien Visser is één van onze tipgevers uit het Apeldoornse wooncomplex. Zij kocht haar woning in 2009 voor 256.428,57 euro. Nu wil ze de woning verkopen en is haar woning getaxeerd door een taxateur in opdracht van de woningcorporatie. Die komt uit op 210.000 euro. Een behoorlijk verschil. Het waardeverlies van haar woning bedraagt 22%, terwijl de gemiddelde waarde-ontwikkeling tussen 2009 en 2016 van appartementen in haar wijk, Apeldoorn-Oost, een stijging laat zien van 20,9%.

Aukelien: ‘De Woonmensen (de woningcorporatie, red.) heeft de oorspronkelijke vraagprijs in het koopcontract verwerkt, terwijl deze waarde nooit reëel is geweest. Het in het leven roepen van de Koopgarant-actie was namelijk omdat de nieuwbouw-woningen voor die vraagprijs niet verkocht werden. Ook wanneer je De Woonmensen verzoekt om een taxatierapport van die tijd, krijg je nul op rekest.’

Heeft zij wel geklaagd bij de woningcorporatie? ‘Ja, we hebben zelf geklaagd en er zijn meerdere buren die hebben geklaagd. De Woonmensen deden niets, reageerden niet. Totdat jullie van De Monitor een aantal weken geleden om de hoek kwamen. Toen kregen wij ineens een uitnodiging voor een bijeenkomst. Dat ze met ons in gesprek willen. Ze maken ze zich meer zorgen om publiciteit dan om ons.’

‘De stoom kan weer uit mijn oren komen’

Ook Wouter-Jan Kloppert woonde een aantal jaar in het Apeldoornse complex, maar inmiddels heeft hij zijn Koopgarant-huis verkocht. Hij kocht de woning ook in 2009 voor hetzelfde bedrag als Aukelien: 256.428,57 euro. In 2015 wil hij de woning weer terug verkopen aan de woningcorporatie. De taxatiewaarde waar de taxateur van de woningcorporatie op uitkomt is dan slechts 180.000 euro. Wouter-Jan heeft te maken met een waardeverlies van 33,7%, terwijl de gemiddelde waarde-ontwikkeling tussen 2009 en 2015 van appartementen in zijn wijk, in Apeldoorn-Oost, een stijging laat zien van 12,7%.

Wouter-Jan: ‘Ik heb vorig jaar terugverkocht. Met een behoorlijke schuld. Je wilt verder, je hebt er een zoontje bij. Maar je wordt wel heel boos. Als ik het er weer over heb, kan de stoom weer uit mijn oren komen. Je wordt behandeld als een stuk vuil.’

Koophuis_Vergelijking Apeldoorn.Aukelien.jpg

De Woonmensen: ‘Geen taxatierapport’

De Woonmensen laat in een reactie weten dat zij naar aanleiding van ons onderzoek nog eens een keer hebben gekeken naar het complex waar onder andere Aukelien en Wouter-Jan wonen. In een brief van De Woonmensen aan de bewoners staat: ‘Onlangs heeft het televisieprogramma De Monitor aandacht besteed aan taxaties bij koopwoningen. Een Koopgarant-woning die in het verleden door De Woonmensen is verkocht was daarbij onderdeel van het item. Voor ons reden om alle woningen die wij met de Koopgarant-formule verkocht hebben nog eens onder de loep te nemen, waaronder dus ook uw woning.’

En wat blijkt? Er is nooit een taxatierapport geweest voor de woningen, die in 2009 als nieuwbouw-appartementen werden verkocht, terwijl dat volgens de regels van Koopgarant wel moet. Mogelijk zijn de woningen destijds voor een te hoge prijs verkocht. De Woonmensen gaat nu met alle bewoners in het betreffende complex om tafel om naar een oplossing te zoeken. Wordt vervolgd.

Zondagavond in De Monitor: gedupeerd door de woningcorporatie, 22:35 uur, NPO2

Ons onderzoek gaat door. Heb je ook ervaring met Koopgarant of andere regelingen waarbij je een woning koopt van een woningcorporatie? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek