Anonieme tipgever: Zonder ingrijpen hulpverlener was ik hoogzwanger gegijzeld

woensdag 12 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

zwanger foto_2 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 12 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Na onze oproep over vrouwen die zwanger gegijzeld zijn, krijgen we een tip binnen via bureau Frontlijn, een organisatie die mensen helpt in achterstandswijken. Mevrouw X, die anoniem wil blijven, is cliënt bij dit bureau en stond op het punt gegijzeld te worden toen ze bijna zeven maanden zwanger was. Zonder ingrijpen van Frontlijn zou ze in de eindfase van haar zwangerschap daadwerkelijk in de cel zijn beland.

Mevrouw X had drie boetes voor reizen zonder geldig vervoersbewijs open staan. Als ze bijna zeven maanden zwanger is, staat de politie plotseling voor de deur om haar te gijzelen. In paniek belt X met haar begeleider bij Frontlijn. Deze legt de bewuste agent uit dat zij bezig zijn met het op orde krijgen van de financiële situatie van X. Na dit gesprek krijgt X een paar dagen uitstel van betaling. Als dan niet wordt betaald zal ze alsnog in hechtenis worden genomen.

Bureau Frontlijn besluit X de boete voor te schieten. Het gaat Frontlijn te ver om een hoogzwangere vrouw in de gevangenis te zetten, simpelweg omdat ze haar boetes niet kan betalen. Als ze op het politiebureau aankomen, blijkt dat er direct afgerekend dient te worden, anders wordt X alsnog gegijzeld. Het bedrag wordt voorgeschoten en mevrouw X is momenteel bezig haar boete, nu bij Frontlijn, af te betalen. Zonder ingrijpen van de hulpverlener zou mevrouw X dus hoogzwanger in de gevangenis terecht zijn gekomen.

De baby wordt uiteindelijk negen weken te vroeg geboren. Het ziekenhuis stelt dat het duidelijk is dat de complicaties bij de geboorte te wijten zijn aan stress bij de moeder. Stress die o.a. veroorzaakt kan zijn door de continue druk van gijzeling. Inmiddels maken moeder en kind het redelijk. Wel bezoeken ze nog wekelijks het ziekenhuis voor controle en testen op groeiachterstand.

Werd u ook (bijna) gegijzeld tijdens uw zwangerschap? Laat het ons weten!

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek