Amsterdamse wethouder veegt straatje schoon

woensdag 13 mei 2015 Leestijd: 1 min.

awm_quotebastiaan_video website /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

woensdag 13 mei 2015 Leestijd: 1 min.

Deze week monteren we de laatste aflevering van dit seizoen. Die gaat over de doorgeslagen fraudebestrijding bij uitkeringsgerechtigden. Daar maakten we al vijf reportages over, en nu is het tijd de balans op te maken. We gaan daarom terug naar een paar hoofdpersonen van de afgelopen maanden. Bijvoorbeeld Diane van Aalderen, de schoonmoeder van rapper Lange Frans. Zij paste op haar kleinkinderen, maar dat vond de gemeente Amsterdam niet in de haak en eiste zo'n 35.000 euro terug.

Schuldvraag

Verantwoordelijk wethouder Vliegenthart was deze week bereid tot een interview. Tot nu toe wilde hij niet, en daarom brachten we hem eerder een verrassingsbezoek. Dat leverde toen niet zo veel op, maar nu hij met goed nieuws kan komen, wil hij natuurlijk best op herhaling. Want de gemeente Amsterdam laat opa’s en oma’s voortaan met rust. En jawel, dat komt door De Monitor. Want, zegt de gemeente, individuele gevallen komen normaal niet bij de wethouder op tafel. Pas door de uitzending wist hij er van en heeft hij ingegrepen.

Opmerkelijk is dat de wethouder zonder de ogen te knipperen de verantwoordelijkheid voor de maatregel tegen oma Diane bij het vorige College van B&W legt. En daarmee geeft hij eigenlijk zijn voorgangster André van Es de schuld. Het is ongebruikelijk om als bestuurder je voorganger de zwarte piet toe te spelen. De kwestie mag duidelijk niet aan deze wethouder blijven kleven!

Maar wie zegt dat de vorige wethouder wél individuele gevallen besprak en wist van het oppasverbod voor oma's in de bijstand? Waarschijnlijk wist ook zij er niets van en was het geen politieke keuze, maar een gevolg van de interne instructie aan ambtenaren om altijd de jurisprudentie te volgen. En de rechter had het inderdaad al eens eerder goedgekeurd.

Hoe dan ook, Vliegenthart heeft daadwerkelijk ingegrepen. Maar dat komt niet in de eerste plaats door zijn morele oordeel, maar omdat hij de kwestie op zijn bureau kreeg en onze vragen niet kon negeren. Dus blijf met uw tips komen, je weet nooit wat de wethouder er van zal denken.

Kijk zondagavond om 22.35 uur naar NPO2 voor onze uitgebreide uitzending over de Sociale Dienst

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

543 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek