Amsterdamse Ombudsman dient klacht in tegen De Monitor

donderdag 09 april 2015 Leestijd: 2 min.

Ombudsman dient klacht in /

beheer NP

editor

frederike.van.manen@noprotocol.nl

donderdag 09 april 2015 Leestijd: 2 min.

Arre Zuurmond, de ombudsman van de gemeente Amsterdam, wil dat wij excuses aanbieden voor het opnemen van een telefonisch interview dat we online hebben gepubliceerd. Zuurmond beklaagt zich erover dat hem vooraf niet verteld is dat we het gesprek opnamen.

De Monitor is een transparant onderzoeksprogramma dat inzicht geeft in een journalistieke speurtocht. In ons programma publiceren we tussenstanden van ons onderzoek, interviews, voorgesprekken en relevante informatie over een dossier. Op die manier kan iedereen een kijkje nemen in het journalistieke proces.

In het dossier De Nieuwe Zorgwet doen we onderzoek naar de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld scootmobielen, invalidekarretjes en douchezitjes. Burgers moeten er sinds kort deels voor betalen.

In Amsterdam, waar hulpbehoevenden een brief op de deurmat hebben gekregen, is er onrust. Bij De Monitor hebben we klachten ontvangen van mensen die de brief niet begrijpen en zich rot zijn geschrokken van het bedrag. Toen onze verslaggever Ronald Sistermans contact opnam met de Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond, bleek dat ook hij klachten had ontvangen. Zuurmond wilde zonder twijfel meewerken aan een televisie-interview en vroeg ons onze informatie met hem te delen, ter aanvulling van zijn dossier.

Toen wij Zuurmond de volgende dag belden om het interview te bevestigen, stemde hij in en maakten we een definitieve afspraak. Hij wilde wél dat mogelijke ontwikkelingen in de reportage zouden worden vermeld. Zuurmond was namelijk in overleg met de gemeente, dus de gemeente zou tegemoet kunnen komen aan de kritiek. Ronald Sistermans gaf die garantie omdat het onze werkwijze is om relevante ontwikkelingen te publiceren.

Maar tot onze verbazing sms'te de Amsterdamse ombudsman om 22.00 uur, 12 uur vóór de interviewafspraak, af. Tekst en uitleg ontbraken en de telefoon werd niet meer opgenomen.

Wij besloten onze afspraak door te laten gaan. Teun van de Keuken belde 's ochtends de ombudsman om uitleg te vragen.

In dat telefoongesprek zegt Zuurmond overvallen te zijn door De Monitor bij het maken van een interview-afspraak en dat hij als ombudsman ’liever onder de radar’ opereert. Vreemd, omdat hij andermaal heeft ingestemd met een televisie-interview en de Monitor zelfs heeft gevraagd informatie met hem te delen.

Het telefonische interview hebben we op onze website gepubliceerd en verspreid via de sociale media, zoals we dat altijd doen wanneer het journalistiek relevant is. Arre Zuurmond heeft het filmpje ook 'geretweet’, wat wil zeggen dat hij meewerkte aan de verspreiding. Het is daarom des te merkwaardiger dat de Amsterdamse ombudsman de Monitor nu verwijt het telefonische interview te publiceren en te verspreiden, terwijl hij daar zelf aan mee heeft gedaan.

Zuurmond wil dat wij ons verontschuldigen in onze eigen uitzending én in Het Parool. De eindredactie van De Monitor heeft besloten daar niet op in te gaan.

Lees meer over

Gezondheid en zorg De Nieuwe Zorgwet
Verkenning Research Opnames Uitzending

59 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

beheer NP editor
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Traplift nodig? Of een verhoogd toilet? Dan moet u volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) sinds januari bij de gemeente aankloppen. We duiken in de wereld van de nieuwe zorgwet. Ziet u...
Alles over dit onderzoek