Amsterdamse buschauffeurs zien jarenlange vermoedens over gezondheid bevestigd door rapport

zaterdag 28 november 2015 Leestijd: 1 min.

Leen /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zaterdag 28 november 2015 Leestijd: 1 min.

Voor Theo van Wijnkoop en Leen Stikvoort, twee Amsterdamse buschauffeurs, is het conceptrapport van de Gezondheidsraad dat vandaag naar buiten kwam geen verrassing en eerder een bevestiging van wat zij al jaren vermoeden. Zij maken zich zorgen over de dieseldamp waar zij en hun collega’s jaren aan hebben blootgestaan. Bijna 300 collega’s zijn ziek geworden of jong overleden, zo vertellen ze ons.

Al meer dan drie jaar voeren ze een strijd met hun oud-werkgever, het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam (GVB). 'Ze spelen stommetje,' zo zegt Theo van Wijnkoop. Hijzelf is ook ziek, hij heeft longklachten en is er van overtuigd dat die (mede) door zijn werk komen. We komen met Van Wijnkoop en Stikvoort in contact voor het dossier Ziek door mijn werk vlak na onze uitzending over beroepsziekten bij de brandweer.

‘Gevaarlijker dan gedacht’

‘Dieseldamp gevaarlijker dan gedacht,’ zo meldt de NOS vandaag. In een conceptrapport van de Gezondheidsraad staat:

‘(...) dat een leven lang werken in een grote hoeveelheid dieselrook leidt tot zeven extra doden op honderd werknemers (om precies te zijn 689 op de 10.000). Tot nu toe ging men ervan uit dat het om ongeveer één extra dode door longkanker ging.’ nos.nl

Teun heeft de oud-buschauffeurs opgezocht en hen gevraagd uit te leggen hoe het komt dat zij blootstonden aan de gevaarlijk dieseldampen:

Dieseldamp kankerverwekkend

Eerder melden wij in het onderzoek Ziek door mijn werk al dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dieseldamp als kankerverwekkend voor mensen heeft bestempeld in 2012. Ook de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) is duidelijk over de gevaren van dieseldamp. In een handleiding voor inspecteurs van de Inspectie SZW (2014) valt te lezen dat DME (dieselmotoremissies) op lange termijn kankerverwekkend is. Dat betekent volgens de Inspectie dat:

‘Iedere mate van blootstelling aan DME gevaar voor de gezondheid met zich meebrengt.’

Uitzending 6 december Ziek door mijn werk

Meer over het verhaal van de oud-buschauffeurs, de gevaren van dieseldamp en de reactie van hun oud-werkgever, het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam, volgende week zondag 6 december. NPO 2, 22:35 uur.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek