Amsterdams restaurant verandert afval in culinaire hoogstandjes

dinsdag 02 mei 2017 Leestijd: 2 min.

FullSizeRender /

Eva Kiemeney

Redacteur

eva.kiemeney@kro-ncrv.nl

dinsdag 02 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Je zal het maar zijn. Niet geel genoeg, niet recht genoeg of net die ene met een uiterlijke afwijking, waardoor jouw hele familie afgekeurd wordt. Ja, we hebben het over de buitenbeentjes: de bruine banaan, de kromme komkommer of de sinaasappel die anders is waardoor het hele netje sinaasappels maar wordt weggegooid. Maar er zijn initiatieven die door dit uiterlijke vertoon heen prikken en weer waarde aan je geven. Zoals het InStock restaurant in Amsterdam. De Monitor nam een kijkje.

Met een onwetend gevoel stap ik over de drempel van InStock, gevestigd aan de Czaar Peterstraat. Wat ik vanavond zal eten, is mij namelijk nog een groot raadsel. Wordt het een verschrompelde paprika, een slappe wortel of een snotterige taugé kiem?

Terwijl ik met mijn gezelschap druk zit te filosoferen over belangrijke vragen des levens, wordt een groot krijtbord voor onze neus gehouden. Daarachter verschijnt een jongen met grote ogen en een brede glimlach. 'Welkom bij InStock!,' zo verwelkomt hij ons. Met een behoorlijk tempo lepelt hij de ontstaansgeschiedenis, werkwijze en missie van het restaurant op. In één adem vertelt hij het menu van die avond. Wanneer ik mij bijna verslik in mijn pane e olio besef ik mij dat mijn culinaire kennis ietwat tekortschiet om volledig te snappen wat er zojuist gezegd is.

Tijd voor wat verheldering dus. Het voorgerecht bestaat uit een dashi - een bouillon -, gepekelde groenten, zoetzure paprika en gekonfijte radijs. Als tussengerecht krijg ik gestoomde aubergine met een sesamkletskop en komkommerschuim voorgeschoteld, waarna het hoofdgerecht bestaande uit biefstuk ‘korean style’, tempura groente, kimchi en srirocha mayonaise kan aanvangen. En niet te vergeten, het diner zal worden afgesloten met een ananas parfait vergezeld met gedroogde druiven, ananas as - ja, as - en groene thee bouillon.

Het enige wat ik nu al kan vaststellen, is dat de zogenoemde ‘food rescuers’ vanochtend flink hun best hebben gedaan. Want ja, dat is de werkwijze van dit restaurant. Elke ochtend halen zij voedsel op bij Albert Heijn-supermarkten. Voedsel dat anders weggegooid zou worden. Niet omdat het over de datum is, maar omdat de consument het niet meer wil hebben. In andere woorden, goede, veilige en dus eetbare producten die anders in de afvalbak zouden belanden alleen omdat zij een afwijkende vorm hebben of beschadigd zijn. Op deze manier is al 259.068 kilo voedsel gered sinds InStock is gestart in februari 2015. Omgerekend komen die kilo’s neer op bijvoorbeeld 2,6 miljoen uien, 1,7 miljoen paprika’s of 8,6 miljoen boterhammen.

Terwijl ik nip van mijn Pieperbier - bier gemaakt van “geredde” aardappels - vraag ik me af waarom wij toch zoveel waarde hechten aan perfect uitziende groenten en fruit? Waarom moeten we elk stuk fruit of groente aanraken, in knijpen om die vervolgens weer te laten liggen, omdat we een andere, net iets mooiere appel, avocado of peer zien? Zouden we onze esthetische eisen aan voedingsmiddelen niet moeten bijstellen om daarmee voedselverspilling tegen te gaan?

Na mijn viergangendiner ben ik verzadigd en voel ik me goed: ik heb heerlijk gegeten én ik heb mijn steentje bijgedragen aan de strijd tegen voedselverspilling. Toch rest de vraag, in hoeverre zet dit nu echt zoden aan de dijk? Wordt hiermee het probleem van voedselverspilling echt verholpen of verminderd? Volgens een barmedewerker van InStock wel. 'Het belangrijkste is dat mensen bewust worden van de omvang van voedselverspilling. We krijgen veel positieve reacties en we merken dat steeds meer bedrijven wel twee keer nadenken voordat ze producten weggooien.'

Wat vind jij van voedselverspilling en hoe kunnen we het tegengaan? Tip ons! Mail naar: tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Eva Kiemeney

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek