Amsterdam laat zorgbehoevenden eindeloos betalen

woensdag 15 april 2015 Leestijd: 1 min.

6180747326_781cb1feba_b /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 15 april 2015 Leestijd: 1 min.

De gemeente Amsterdam lijkt de wet te overtreden door mensen teveel te laten betalen voor hulpvoorzieningen, zoals een scootmobiel , invalidenwagen of badlift. Dat zegt Kevin Wevers, jurist gespecialiseerd in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Amsterdammers met een woon- en vervoersvoorziening gaan vanaf 18 mei een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen. Voor voorzieningen, zoals een traplift, geldt een afbetalingsregeling, maar voor hulpmiddelen die de gemeente huurt van een leverancier betalen cliënten een eigen bijdrage zolang die het in bezit heeft. De eigen bijdrage kan in dat geval uiteindelijk de aankoopprijs overschrijden. Volgens Wevers mag dat niet.

Wij ontvingen een tip van een Amsterdamse die 369 euro per vier weken moet betalen voor haar invalidenwagen. Na tweeënhalf jaar heeft ze de kostprijs betaald, maar ze moet daarna gewoon aan de gemeente doorbetalen. Volgens de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) mag dat niet. Daarin staat dat de eigen bijdrage in totaal nooit meer mag bedragen dan de aankoopprijs van een voorziening.

Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Van de Burg bevestigt onze bevindingen, maar beweert dat de gemeente niet aan deze constructie verdient. Het zijn de verhuurbedrijven die eraan verdienen. Wel erkent ze dat sommige cliënten beter af zijn door een voorziening zelf aan te schaffen, terwijl de gemeente op de website zelf ‘adviseert over de beste oplossing voor uw situatie.’

Verder blijkt uit klachten die bij ons en bij de Amsterdamse Ombudsman zijn binnengekomen, dat het voor veel mensen onduidelijk is hoeveel eigen bijdrage ze moeten betalen, terwijl ze wel vóór 17 april moeten beslissen of ze de hulpvoorziening willen behouden.

Komende zondag 19 april brengen wij hierover een reportage om 22.35 uur op NPO 2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg De Nieuwe Zorgwet
Verkenning Research Opnames Uitzending

59 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Traplift nodig? Of een verhoogd toilet? Dan moet u volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) sinds januari bij de gemeente aankloppen. We duiken in de wereld van de nieuwe zorgwet. Ziet u...
Alles over dit onderzoek