Amsterdam herziet zaak schoonmoeder Lange Frans

donderdag 23 april 2015 Leestijd: 1 min.

Acceptgiro schoonmoeder lange frans_1 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 23 april 2015 Leestijd: 1 min.

De gemeente Amsterdam ziet oppassen in de familiesfeer ‘niet langer’ als werk en gaat daarom de zaak van oppasoma Diane van Aalderen herzien.

De schoonmoeder van rapper Lange Frans moet ruim 35.000 euro terugbetalen aan de gemeente Amsterdam omdat ze op haar kleinkinderen heeft gepast terwijl ze een bijstandsuitkering heeft. De gemeente Amsterdam beoordeelde het oppassen als ‘op geld waardeerbare arbeid’, en dat had Van Aalderen moeten melden aan de sociale dienst.

Amsterdam herziet beleid

Het college van Amsterdam komt met haar beleidswijziging tegemoet aan de wens van SP-raadslid Kwint en SP-Kamerlid Karabulut die beiden vragen hadden gesteld naar aanleiding van onze reportage over Van Aalderen. Het college:

Het zorgen voor elkaar binnen de familiesfeer, zoals oppassen op kleinkinderen, ziet het college als iets wat familie voor elkaar doet en niet als werk waarvoor familieleden elkaar geld moeten vragen.

Als er een vergoeding wordt verkregen voor het oppaswerk moet dit wel doorgegeven worden aan de sociale dienst. Bovendien mag het oppaswerk de zoektocht naar regulier werk niet in de weg staan.

De woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Vliegenthart benadrukt dat de kans blijft bestaan dat Van Aalderen haar uitkering terug moet betalen. Maar daarvoor zal de gemeente dan een andere reden moeten vinden dan het oppassen op de kleinkinderen.

Bekijk hier waarom Diane haar uitkering terug zou moeten betalen.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek