Amsterdam gaat boetes terugbetalen

maandag 29 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Vliegenthart /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 29 juni 2015 Leestijd: 1 min.

De gemeente Amsterdam gaat hoge boetes die zijn opgelegd aan uitkeringsgerechtigden die te goeder trouw waren, herzien en mogelijk terugbetalen. Daarmee is SP-wethouder Vliegenthart de eerste van de vier grote steden die rechtstreeks tegen het advies van PvdA minister Asscher ingaat.

Vliegenthart herstelt hiermee een uitwas van de fraudewet. Die bepaalde dat vanaf 2013 uitkeringsgerechtigden die een overtreding begaan per definitie een boete krijgen. Maar de hoogste bestuursrechter maakte daar gehakt van: Mensen die onbewust de regels overtreden, moeten worden ontzien. Deze regel wordt nu niet meer uitgevoerd.

In onze uitzendingen hebben we meerdere verhalen verteld over mensen die op een of andere manier door het beleid in de knel zijn gekomen. Het komt regelmatig voor dat mensen zo’n hoge boete krijgen dat ze nauwelijks nog een normaal bestaan kunnen opbouwen.

De bal ligt bij Asscher

In een ingezonden stuk schrijft wethouder Vliegenthart samen met 13 andere gemeenten dat het minister Asscher zou sieren als hij de bedragen zou terug betalen. Tot nu toe had de minister daar geen trek in. Hij wil ‘onherroepelijke boetebesluiten nu niet te herzien.’
Al eerder vertelde wethouder Ekhart van Leeuwarden ons dat hij die boetes gaat terugbetalen. Net als Roermond. Uit een eerdere rondgang langs wethouders van Sociale Zaken bleek de animo verder niet heel groot. 6 van de 66 wethouders zagen dit zitten. Maar misschien dat het voorbeeld van Amsterdam nu meer navolging vindt.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek