Verslag vanuit de ambulance Corona

Ambulanceverpleegkundige: “Doe me nu maar weer gewoon iemand met pijn op de borst”

zaterdag 04 april 2020 Leestijd: 2 min.

'Besmette' meldingen maken Max het werken lastig. / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zaterdag 04 april 2020 Leestijd: 2 min.

Vrijwel alle meldingen die Max tijdens zijn diensten krijgt zijn: ‘corona’ of ‘verdenking corona’. Zelfs de negentigplusser waar hij naartoe ging vanwege een val, bleek te hoesten en verkouden te zijn. Dat is voor de ambulancebroeder lastig werken. “Met al die bescherming aan kan ik gewoon niet goed naar je longen luisteren.”

“Ik dacht op een gegeven moment: Doe me nu maar weer gewoon een melding van pijn op de borst”, verzucht Max na twee nachtdiensten vol coronameldingen. Want bij zo'n 'onbesmette melding', waarbij er geen sprake is van hoesten, proesten of koorts, kan de ambulanceverpleegkundige simpelweg beter zijn werk doen. 

“Longen luisteren is lastig”
“Met al die bescherming aan kan ik gewoon niet goed naar je longen luisteren. En ik kan je niet goed zien als mijn bril beslagen is.” Ook standaardhandelingen doet hij soms niet, omdat hij zo snel mogelijk in het ziekenhuis wil komen. “Je prikt altijd iemands bloedsuiker om een goed beeld te krijgen, maar nu doe ik dat niet omdat ik het hele apparaat dan weer moet ontsmetten. Je wordt er makkelijker mee. Hup, naar het ziekenhuis.“

Bij een niet-coronamelding heeft Max ook wel bescherming op, maar dat is alleen een spatbril en een licht mondmasker. Volgens de spoedzorgverlener is dat een groot verschil. “Dan kan ik me gewoon bewegen.” We hoorden al dat de zorg op de Intensive Care aan kwaliteit inboet door de druk van de coronacrisis. Als we Max zo beluisteren, lijkt hetzelfde te gelden voor de ambulancezorg. 

“Ga je eindeloos door als de prognose heel slecht is?”
Soms komen zijn patiënten door omstandigheden niet meer op de IC. “Ik vraag altijd wat ze willen. Heb je ernstige COPD of hartfalen? Dan moet je je afvragen of je nog een IC-opname wil. Nu gaat het daar op tv en in de kranten veel over, en ik snap de huidige discussie ook wel. Maar dit speelt natuurlijk altijd al; ga je eindeloos door als de prognose heel slecht is?”

Van wat hij in de ziekenhuizen zag de afgelopen dagen, wordt hij niet vrolijk: ”Ik zie veel paniek. Vannacht waren er weer ergens materialen op.“ Hij checkt daarom zelf altijd vóór hij aan zijn dienst begint of er voldoende pakken in zijn auto zitten: ”Ik wil niet in een acute situatie zitten en erachter komen dat mijn materialen op zijn.” 

Max is een gefingeerde naam, de echte naam is bekend bij de redactie.

Wil je meer lezen over wat ambulancemedewerker Max deze weken meemaakt? Lees hier het eerste, tweede, derde en vierde verslag. 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Spoedzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

221 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. We willen graag weten hoe het nu gaat met de mensen die de boel draaiende houden tijdens de strijd tegen het coronavirus.
Alles over dit onderzoek