Oproep Bemiddelingsbureaus

Ambtenaar: "Als zzp’er val je per definitie buiten de boot"

woensdag 11 maart 2020 Leestijd: 2 min.

"Als zzp’er val je per definitie buiten de boot" / Getty Images

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

woensdag 11 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Onze oproep over zzp’ers die gedwongen worden via bemiddelaars te werken voor overheidsinstellingen heeft veel reacties opgeleverd uit verschillende hoeken. Zo ook van Jeroen: "Als ambtenaar stoor ik mij eraan dat een man met mooie praatjes, een duur pak en een glimmende auto ons even snel wat personeel komt voorstellen."

Zelf is hij al bijna twintig jaar in vaste dienst bij een gemeente als beleidsmedewerker op het gebied van infrastructuur. Hij coördineert de boel als er een nieuwe weg wordt aangelegd, beheert de budgetten en huurt extra mensen in ter ondersteuning. We bellen hem op.

lees ook: Zzp’er die werkt voor (semi)overheid moet slikken of stikken zaterdag 07 maart

Zijn frustratie is niet nieuw. Jeroen legt ons uit dat gemeenten te maken hebben met Europese aanbestedingsrichtlijnen. Hierin is wettelijk vastgelegd dat iedere gemeente verplicht is om leveringen en diensten voor een project duurder dan 139.000 euro (exclusief btw) uit te besteden, bijvoorbeeld via een openbare aanbesteding. In de praktijk werkt dit als volgt:

Er moet een nieuwe woonwijk worden gebouwd. In totaal kost dit project de gemeente een paar miljoen euro, fors boven de drempel die de Europese richtlijn stelt voor leveringen en diensten van decentrale overheden. De gemeente schrijft dan een opdracht uit op aanbestedingskalender.nl, bijvoorbeeld: ‘We hebben 20.000 uur personeel nodig op het gebied van projectleiding, directievoering en toezichthouden.’ Bemiddeling- en detacheringsbureaus concurreren met elkaar voor deze opdracht. Als zij de aanbesteding winnen dan winnen zij exclusiviteit, wat betekent dat zij de enige partij zijn die personeel mag aanleveren voor dit project.

"Als zzp’er val je per definitie buiten de boot", vertelt Jeroen aan de telefoon. "Zij kunnen nooit het aantal uren bieden waar wij om vragen, maar zijn misschien wel de beste kandidaat voor een deel van de opdracht. Dan word je dus gedwongen om via het winnende bureau in dienst te komen."

Die bureaus kosten volgens Jeroen een hoop geld. Hoewel hij op de factuur niet ziet welk percentage naar de bemiddelaar gaat, hoort hij van zzp’ers dat dit meestal vijftien procent is. Omgerekend al gauw 20.000 euro per persoon per jaar. "Het idee is dat er door aanbesteding altijd wordt bespaard omdat je in bulk inhuurt, maar dat glimmende kantoor en die elektrische auto moeten ook door iemand betaald worden." En de zzp’er? Die gaat er volgens hem ook niet altijd op vooruit. "Ik heb weleens meegemaakt dat iemand drie keer werd doorverhuurd, een jonge jongen. Alle drie de bemiddelaars kregen een percentage. Zelf hield hij maar net boven het minimumloon over."

Ik zit vaak met bemiddelaars om tafel en na de koffie vragen ze dan: 'Jeroen, wil je niet liever via ons bij de gemeente werken?'

Toch kan Jeroen niet ontkennen dat er ook voordelen zitten aan het samenwerken met een bemiddelaar. "Wij kunnen als gemeente in deze tijd moeilijk personeel vinden, zeker in civiele techniek en bouwkunde. Dit soort bureaus heeft een groot netwerk en zorgt ervoor dat organisaties snel kunnen groeien, én kunnen inkrimpen."

Zelf wordt hij naar eigen zeggen ook platgebeld door bureaus die een poging doen hem te overtuigen om een overstap te maken. "Dat is wel brutaal hoor. Ik zit vaak met bemiddelaars om tafel en na de koffie vragen ze dan: 'Jeroen, wil je niet liever via ons bij de gemeente werken?'"

Ondanks het verleidelijke financiële aanbod, peinst Jeroen er niet over. "Er verdwijnt zo steeds meer kennis en ervaring bij de gemeente, dat maakt ons kwetsbaar en afhankelijk van commerciële partijen. Daar heb ik principieel iets op tegen", zegt hij. "Wettelijke taken en verantwoordelijkheden hoor je niet bij een commercieel bureau neer te leggen."

Oproep


Werk jij in vaste dienst voor de (semi)overheid en ben jij weleens benaderd door bemiddelaars? Of ben je zzp’er en krijg jij geen voet tussen de deur bij overheidsinstellingen? Wij komen graag met je in contact via het tipformulier.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Herken jij je in dit verhaal? Laat het ons weten!

Werk jij in vaste dienst voor de (semi)overheid en ben jij weleens benaderd door bemiddelaars? Of ben je zzp’er en krijg jij geen voet tussen de deur bij overheidsinstellingen? Wij komen graag met je in contact via het tipformulier.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek