Interview Alternatieve behandelingen

Alternatieve therapie tegen hersenschudding: “Mijn voorste hersenkwab was zwaar overprikkeld”

maandag 09 maart 2020 Leestijd: 2 min.

neurofeedback traint het brein / Getty Images

André Nelis

Redacteur

Andre.nelis@kro-ncrv.nl

maandag 09 maart 2020 Leestijd: 2 min.

 Ruim een jaar geleden loopt Jan Bruins, op bezoek bij een klant, keihard tegen een glazen deur op. Duizelig en met hoofdpijn blijft hij een paar dagen thuis. De huisarts constateert een hersenschudding, maar voorzien van paracetamol gaat Jan al weer snel aan het werk. De rest van het jaar kwakkelt hij. Bij thuiskomst na het werk slaapt hij veel, hij kan slecht tegen prikkels en werken met een beeldscherm is doodvermoeiend. Eind vorig jaar verergeren de klachten en meldt hij zich ziek. Een revalidatiearts wordt ingeschakeld maar Jan Bruins zoekt zijn heil in het alternatieve circuit.

Jan meldt zich bij Move the Brain, een ‘trainingscentrum’ in Zeist dat met neurofeedback, yoga, mindfulness, een gluten- en suikervrij dieet, sport, een coach en massages de klachten te lijf gaat. Een totaalpakket in een intensief programma van twee weken, in het geval van Jan à raison van 6.500 euro ex BTW. Omdat het om een bedrijfsongeval gaat, vergoedt zijn werkgever de kosten.

Move the Brain is opgezet door de tweelingzussen Nanja en Rianne Schorel. De laatste hield in 2008 aan een voetbalwedstrijd een hersenschudding en een whiplash over. In haar zoektocht naar herstel kwam ze in de VS met neurofeedback in aanraking. Daarover is ze zo enthousiast, dat ze in Nederland dit bedrijf is gestart.

 Hoe werkt neurofeedback?  lees ook: Autisme klachten ‘aangetoond’ verminderd door futuristische hersenbehandeling vrijdag 07 februari

Jan Bruins heeft de tweeweekse training achter de rug en merkt een enorm verschil: “Met een scan zagen ze dat mijn voorste hersenkwab zwaar overprikkeld was geraakt. Met neurofeedback maakt je brein nieuwe verbindingen. En door het aanpassen van je levensstijl voed je je hersens. Ik ben weer gaan drummen, dat is heel goed voor je brein, net als noten lezen. Ik mediteer nu veel en doe aan yoga”.  Jan schat dat zijn herstel voor zestig tot zeventig procent is te danken aan neurofeedback, de rest aan de verandering van levensstijl. Hem is verteld dat bij Move the Brain ongeveer tachtig procent van de cliënten er na de intensieve training weer bovenop komt. “Er was een lotgenoot die bij binnenkomst een zonnebril op had en bijna niets meer kon. Nu winkelt en zwemt ze weer”.

“maximaal placebogevoelig”

In de medische wereld wordt er met scepsis naar deze behandelingen gekeken. In dagblad Trouw zegt klinisch neuropsycholoog Rudolf Ponds: “Het idee dat je op een scan een zwakke plek ziet en die met specifieke oefeningen kunt versterken en het brein verbeteren is heel naïef, niemand weet precies wat in al die knopen en netwerken in het brein gebeurt en welke handelingen daar verricht worden”. Ook de wetenschappelijke artikelen die gepubliceerd worden, zijn volgens Ponds niet overtuigend. De ‘trainingen’ die Jan Bruins volgt, noemt hij “maximaal placebogevoelig”.

Jan Bruins haalt daar zijn schouders over op. Bij hem werkt het en “er wordt wetenschappelijk hard aan gewerkt om dat aan te kunnen tonen, zodat op den duur ook verzekeringsmaatschappijen dit gaan vergoeden”. 

 

Heb jij ervaring met neurofeedback? Of werk je met neurofeedback? Deel dan jouw verhaal onder dit artikel!

 

Lees meer over

Algemeen Alternatieve behandelingen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Alternatieve behandelingen

Research

Wij zoeken mensen met ervaring met neurofeedback. Ben jij een behandelaar die neurofeedback inzet, of heb je er zelf gebruik van gemaakt? Neem dan contact met ons op een deel jouw verhaal.

Deel jouw ervaring 10 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 30 maart 22:25u, NPO2

64 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

André Nelis Redacteur
Al op 12-jarige leeftijd werd het journalistenvirus in mij actief, toen ik in de brugklas met studenten van de School voor Journalistiek een krant mocht maken. Nadat ik zelf de opleiding had voltooid kwam ik al snel bij Brandpunt terecht, waar ik mijn liefde voor de reportage ten volle kon uitleven. De laatste jaren heb ik me verder geschoold in de onderzoeksjournalistiek, bij Zembla en documentaireseries als ‘Achter de Dijken’ en ‘De Villamoord’ , en nu bij De Monitor. Op zoek naar de verhalen achter de feiten.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Neurofeedback is zo’n alternatieve behandeling. Door je hersenen te trainen zouden ADHD, symptomen van autisme, epilepsie, depressie en slaapproblemen met succes aangepakt kunnen worden.
Alles over dit onderzoek