‘Als we er niet samen uitkomen, zal ik juridische stappen ondernemen’

vrijdag 11 mei 2018 Leestijd: 2 min.

Guido.Rugenbrink /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 mei 2018 Leestijd: 2 min.

‘Ik zou graag nu er eens een eind aan breien,’ zegt Guido Rugenbrink als we weer eens contact met hem opnemen. Hij is onze allereerste tipgever in het onderzoek Koophuis, waarbij starters op de woningmarkt teveel geld betaalden voor hun woning die ze kochten van een woningcorporatie. Hoe is het nu met Guido?

‘Ik heb 39.000 euro verloren. Omdat mijn appartement in één jaar tijd 26 procent in waarde zou zijn gedaald. Ik voel me echt opgelicht.’ Met die woorden zette Guido ons op het spoor van Koopgarant. Een product waarbij mensen met zogenaamde korting een huis konden kopen van woningcorporaties. 

Taxaties

Het bleek vooral mis te gaan bij de taxaties van de woningen. Guido kocht zijn huis in 2012, maar de taxatie van zijn appartement in Apeldoorn bleek te oud. Deze mag maximaal een half jaar oud zijn. Omdat in die tijd de huizenprijzen daalde, heeft Guido meer voor zijn huis betaald dan die waard is.

Woningcorporatie De Woonmensen erkende vervolgens dat er iets mis is gegaan. ‘Doordat in de betreffende periode sprake was van een waardedaling, heeft er hoogstwaarschijnlijk een te hoge waarde ten grondslag gelegen aan de uitgifte van Koopgarant voor zijn woning,’ aldus de corporatie waar Guido zijn appartement van kocht.

Waar de fout na onze tussenkomst vrij snel erkend werd, was de oplossing ingewikkelder. Guido is tot op de dag van vandaag in conclaaf met de woningcorporatie om zijn zaak opgelost te krijgen. Een onafhankelijk commissie heeft vastgesteld dat hij ongeveer 11.000 euro teveel betaald heeft voor zijn appartement. 

Berging en parkeerplaats

Toch is Guido niet tevreden. De compensatie die hem geboden wordt voor de berging en parkeerplaats die hij erbij kocht, is volgens hem veel te laag. ‘Ik kocht de berging en parkeerplaats voor 37.500 euro. Later bleek dat die nog maar 20.000 euro waard was. Dat is een daling van 46%. Dat is nogal veel,’ aldus Guido.

Guido vindt er ook goed gekeken moet worden of de parkeerplaats en berging niet te duur aan hem verkocht zijn. De Woonmensen wil hem voor ongeveer 3.000 euro compenseren, maar dat vindt Guido niet eerlijk. ‘Ik wil mijn recht halen. Daarom vragen we de woningcorporatie om een onafhankelijk taxateur aan te stellen. Die moet dan vaststellen wat de reële waarde van de berging en parkeerplaats was in de tijd dat ik kocht.’

Waar Guido nog steeds wacht op een akkoord, zijn andere woningeigenaren die een appartement kochten van De Woonmensen inmiddels al wel gecompenseerd. Samen kregen zij 1,1 miljoen euro uitgekeerd.

lees ook: Woningcorporatie moet ruim miljoen euro terugbetalen: ‘Tevreden met oplossing, maar ook teleurgesteld' maandag 09 april

Het liefste wil Guido er in onderling overleg met De Woonmensen uitkomen. Tot nu toe is dat niet gelukt. ‘Als we er niet samen uitkomen, zal ik juridische stappen ondernemen.’ Een gang naar de rechter is dan een mogelijkheid.

Tot die tijd moet Guido nog wachten op zijn geld. We houden zijn zaak in de gaten.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek