‘Als mantelzorgers zouden staken, dan ligt heel Nederland plat’

woensdag 24 april 2019 Leestijd: 2 min.

Een mantelzorger helpt met het aantrekken van steunkousen / ANP Foto / Roos Koole

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

woensdag 24 april 2019 Leestijd: 2 min.

Nederland telt maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. Ook mijn moeder is er daar één van. Sinds mijn oma 2 jaar geleden plotseling overleed, zorgt zij dag in dag uit voor mijn 87-jarige opa: haar vader. Al kijkend naar mijn moeder vraag ik mij af: wordt de druk op de mantelzorger niet te groot?

Drie op de tien mantelzorgers geeft aan (te) zwaar belast te zijn, zo blijkt afgelopen week uit onderzoek van EenVandaag en MantelzorgNL. Als ik aan mijn moeder vraag wat het geven van mantelzorg zo zwaar maakt, antwoordt ze dat het niet te maken heeft met praktische hulp. ‘Het zijn niet eens de dagelijkse dingen, zoals samen eten, boodschappen doen of hulp bij hand- en spandiensten. Maar vooral het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn, maakt mantelzorg zwaar. En natuurlijk de zorgen die daarbij komen kijken. Wat als er iets gebeurt?’

Toch gaat er ook geen dag voorbij zonder zorgtaken. Met een broer op 300 kilometer afstand komt alle hulp op haar neer. Ze doet zijn was, maakt het huis schoon, controleert de medicijnen, kookt zijn maaltijden, doet de administratie, brengt hem naar het ziekenhuis enzovoort. En dat naast een vierdaagse baan en – niet te vergeten – haar eigen leven. Is dit allemaal nog te combineren? En vragen we niet teveel van mantelzorgers?

‘Mensen leven een soort dubbelleven’

Volgens Gerben Jansen, vakgroepvoorzitter bij beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden en zelf werkzaam als dementieverpleegkundige, is dit allemaal het gevolg van de zogeheten ‘participatiesamenleving’. Dat betekent dat we minder bij de overheid aan kunnen kloppen voor hulp en meer een beroep moeten doen op ons eigen netwerk. Zo moeten we ook steeds meer zelf voor onze naasten zorgen. Ondertussen worden we steeds ouder, werken we alsmaar langer door en blijven we met zijn allen – al dan niet noodgedwongen – langer thuis. ‘Er wordt veel te veel verwacht van mantelzorgers. Ik zie mensen continu verdwalen in het doolhof van regeltjes, formulieren en instanties die niet goed op elkaar aansluiten.’

In zijn werk ziet hij mantelzorgers dagelijks bezwijken onder de druk. ‘Mensen leven eigenlijk een soort dubbelleven. Mantelzorg is zo’n rekbaar begrip geworden, maar dat kan op een gegeven moment gewoon niet meer. De rek is eruit. Als alle mantelzorgers een dag zouden staken, dan ligt heel Nederland plat.’

Ook Josien van Eijk, communicatieadviseur bij MantelzorgNL, ziet dat mantelzorgers vaak in moeilijkheden raken. ‘Heel veel mensen hebben het gevoel dat het allemaal wel lukt. Maar mantelzorg wordt sluipenderwijs een steeds groter onderdeel van je leven. Als je niet op tijd hulp inschakelt, dan is de kans heel groot dat je zelf overbelast raakt.’


Herken jij je in dit verhaal? Loop je als mantelzorger ook aan tegen de grenzen van jouw kunnen? Is het onduidelijk waar je terecht kunt voor ondersteuning? Of is er niet voldoende aanbod om jou van je zorgtaak te ontlasten? We komen graag met je in contact. Vul ons tipformulier in!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

250 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Mantelzorg

Oproep!

Herken jij je in dit verhaal? Loop je als mantelzorger ook aan tegen de grenzen van jouw kunnen? Is het onduidelijk waar je terecht kunt voor ondersteuning? Of is er niet voldoende aanbod om jou van je zorgtaak te ontlasten? We komen graag met je in contact. Vul ons tipformulier in!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek