Lijstje Ranking de drugs

Alcohol en tabak zijn slechter dan cannabis: ‘Meten met twee maten!’

zondag 29 september 2019 Leestijd: 2 min.

Twee mensen genieten van een joint / LexScope - Unsplash

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zondag 29 september 2019 Leestijd: 2 min.

De jointjes vallen goed onder een deel van onze volgers. ‘Elke avond drie teugen, slaap als een prinses.’ Maar scoort cannabis ook nog goed als je de gevolgen vergelijkt met andere drugs? 

De liefhebber van wiet weet inmiddels wel hoe hij zijn waar in het beste frame krijgt: even wijzen op de gezondheidseffecten van (de wel legale) alcohol en tabak: ‘Maar omdat het de staatskas flink spekt wordt daar weinig mee gedaan. Meten met 2 maten.’ Cannabis, zo stellen de fans, is een heerlijk product: ‘Als je aanleg voor psychoses hebt moet je zeker geen geestverruimende middelen gebruiken! Verder kan ik het iedereen aanraden...chill man!

lees ook: Wat zit er allemaal in mijn wiet? dinsdag 17 september

Experts van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) maakten in 2009 een ranglijst. Ze keken naar toxiciteit (de giftigheid), de verslavingspotentie en de sociale schade (op individueel en populatieniveau). Op één staat crack, een rookbare variant van cocaïne. Volgens cijfers van de Jellinek Kliniek uit 2015 zijn er in Nederland ruim 11.000 verslaafden. Vaak gebruiken crackgebruikers ook heroïne. En daarmee zijn we bij de nummer twee op de lijst van gevaarlijkste drugs. Heroïne en crack scoren zo hoog omdat ze zeer verslavend én zeer schadelijk voor de gezondheid zijn. 

De schade van alcohol is groot

Na deze twee slopers volgen tabak en alcohol. Deze twee zijn niet verboden. Blijkbaar is de schade voor de mens niet doorslaggevend voor zo’n verbod. Bij alcohol valt op dat de sociale schade heel hoog is. ‘Excessief alcoholgebruik is verantwoordelijk voor 4,5% van de kosten voor de gezondheidszorg (exclusief de kosten van aan alcohol gerelateerde ongevallen).’ Voor roken geldt dat het zeer verslavend is en het gemiddeld genomen je leven enorm bekort. 

Pas na tabak volgt cocaïne. Ruim 25.000 Nederlanders leggen de lijntjes vaker dan goed voor ze is. Het aantal alcohol- en tabaksverslaafden ligt echter rond de half miljoen. Cocaïne heeft allerlei buitengewoon vervelende gezondheidseffecten en is na cannabis in Europa de meest gebruikte (illegale) drug.

Veel blowen is niet goed voor je

Hierna volgen methamfetamine, amfetamine, GHB en benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen). Op plek tien vinden we cannabis. In de driedeling van het RIVM, staat deze drug in de middencategorie. Maar de risico’s zijn nog steeds pittig. ‘Matig gebruik van cannabis gedurende een beperkte periode van het leven leidt niet tot aantoonbare blijvende schade of ziekte bij verder gezonde individuen. Chronisch en zwaar gebruik van cannabis is daarentegen wel geassocieerd met significante gezondheidsrisico’s.’

Zo inhaleert een cannabisroker vergeleken met een sigarettenroker 60% meer rook, inhaleert hij 30% dieper en wordt de rook vier keer zo lang vastgehouden. ‘Op de lange termijn ontstaan COPD-achtige symptomen, zoals ontstekingen van de luchtwegen, oedeem en overmatige afgifte van slijm, die zich klinisch uiten als een chronische hoest, verhoogde sputumproductie, piepende ademhaling en perioden van acute bronchitis.’ Langdurig gebruik leidt tot een verhoogd risico op kanker.

lees ook: Coffeeshops aangewezen op illegale laboratoria als ze wiet willen testen dinsdag 17 september

Na cannabis volgen ketamine, XTC, khat, LSD en paddo’s. Het onderzoek is best lang geleden en de Jellinek waarschuwt op haar website dat sommige middelen nu mogelijk anders scoren. Over GHB is nu beter bekend dat het erg verslavend is dus denk nu niet dat je het zonder risico naar binnen kan gooien.

En wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier  in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

95 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Cannabis

Leidt cannabis tot meer psychoses?

Wat zijn jouw ervaringen met dit onderwerp? Werk je bijvoorbeeld in de psychiatrie of in de verslavingszorg, of ben je een gebruiker, dan horen we graag wat jij merkt van de gezondheidseffecten van cannabis.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek