Agenten: "Media-aandacht helpt je aangifte"

woensdag 08 januari 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 08 januari 2014 Leestijd: 1 min.

Gisteren meldden we dat Lune, die aangifte had gedaan na mishandeling, na meer dan drie jaar excuses kreeg van de politie. Erg netjes, maar waarom pas na drie jaar?

Meerdere agenten vertellen ons dat media-aandacht absoluut leidt tot actie binnen een politiebureau. De politie zal een zaak namelijk sneller oppakken. Enkele van onze bronnen uit ons onderzoek bevestigen dat.

Rechercheur 1:

“Als AT5 er aandacht aan besteedt, gaan ze t oppakken.”

Rechercheur 2:

“Als Peter R. de Vries, of de Telegraaf belt waarom er niets gebeurt, wordt een zaak direct opgepakt. De politie is bang om in een slecht daglicht te komen.”

Advocaat:

“De politie is erg bezig met haar imago, reputatiemanagement. Dreigen met de pers helpt. Ik werd binnen half uur gebeld door de rechercheur.”

Media-aandacht en Bekende Nederlander zijn (Lune is de dochter van presentator Margriet Vroomans) lijken dus effect te hebben op de handelswijze van de politie.

Volgens een rechercheur die werkzaam is in een gebied tjokvol bekende Nederlanders, zullen hun zaken inderdaad sneller worden opgepakt. Imago is ook bij de politie belangrijk. En BN-ers, zo is de suggestie, kunnen je imago beschadigen.

En de zaak Lune? Waarom komen er nu ineens excuses? Nieuw onderzoek? Spijt? Nee, de politie bevestigt dat ze na ons filmpje op de Monitor met haar verhaal de zaak opnieuw bekeken heeft. Dus, ook hier geldt: media-aandacht voor je aangifte helpt.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek