Agenten: “internetaangiftes zijn volkomen kansloos”

zondag 09 maart 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zondag 09 maart 2014 Leestijd: 1 min.

Aangifte doen via internet, lekker gemakkelijk toch? Jazeker, en populair. Ongeveer 1 op de 3 aangiftes gaat via de computer. Maar agenten die reageerden op ons onderzoek op onze Monitor hebben twijfels.  Ze zijn gefrustreerd omdat ze er niets mee kunnen. Zo ontbreekt er vaak essentiële informatie, zo zeggen meerdere van onze politiebronnen:

Politieman:

“Er wordt niet doorgevraagd. Kritische vragen  en indirecte informatie ontbreken. Het levert alleen maar extra werk op, het moet worden verwerkt en maakt de aangifteberg alleen maar groter. De kans dat een internetaangifte in de prullenmand verdwijnt, is groot.”

Politiechef:

“Tot vorig jaar kwamen internetaangiften niet in het computersysteem. Ik heb het zelf gezien, ze verdwijnen gewoon. Een internetaangifte is voor de schone schijn.”

Dat internetaangiftes zowel inhoudelijk als juridisch vaak onvolledig zijn, is weinig bekend maar wel eerder vastgesteld.

“Vrijwel alle respondenten geven aan dat de kwaliteit van de internetaangiften laag is. De aangiften zijn zowel juridisch als inhoudelijk regelmatig onvolledig. Het aangifteformulier helpt aangevers onvoldoende om de juiste informatie op de juiste plaats te krijgen. Dit wordt momenteel nog als een minder groot probleem ervaren dan de kwaliteit van de aangiften die aan de balie worden opgenomen, omdat de internetaangifte enkel gebruikt kan worden voor delicten zonder opsporingsindicatie.”

Plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, Ruud Bik ontkent het als wij het hem voorleggen: “De kwaliteit van aangiftes via het internet is niet per definitie slechter dan de kwaliteit van aangiftes aan de balie of de telefoon”.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek